6 comments
21st September 2018
Share:
10.000 de pași pe zi. Mulți? Puțini?
10.000 de pași pe zi. Mulți? Puțini?

10.000 de pași pe zi. Mulți? Puțini?

Prima dată când am auzit de provocarea de a face 10.000 de pași pe zi a fost în 2018, deși conceptul își are origini japoneze de mai bine de 50 de ani.

A doua oară când am auzit de provocarea de a face 10.000 de pași zilnic a fost tot în 2018, într-o carte despre dietă scăzută în carbohidrați.

Cum m-am apucat serios de a-mi schimba obiceiurile alimentare, de fapt de a reveni la rutina alimentară din perioada ianuarie 2013 – august 2015, pe lângă număratul caloriilor pe care le consum zilnic mi-am cumpărat și un pedometru, adică un ceas care-mi contorizează pașii. Condiția este să am bluetooth-ul pornit pe telefon, iar telefonul să fie într-o rază de câteva sute de metri de ceas, iar ceasul la mână.

Ceasul pe lângă faptul că se încarcă prin USB, este conectat la o aplicație pe care am downloadat-o pe mobil, care ține evidența zilelor cu numărul pașilor, al kilometrilor parcurși, al caloriilor consumate și al orelor dormite.

Și mai are câteva funcții pe lângă număratul pașilor:

 • afișează ora și temperatura de afară;
 • afișează bătăile inimii;
 • îmi spune câte ore am dormit și câte din acestea au fost de somn profund;
 • dacă alerg sau merg pe bicicletă pot să-l setez pe run sau bike;
 • pot seta alarmă din aplicație, iar ceasul vibrează la ora când alarma e setată;
 • uneori, și nu știu de ce doar uneori, îmi vibrează atunci când îmi sună telefonul.

Chiar nu aveam habar câți pași fac pe zi, mai ales că nu-s genul care aleargă de colo-colo, nici chiar după copil.

Mare mi-a fost mirarea să-mi dau seama că eram departe de a fi o persoană activă, după spusele Dr. Catrine Tudor-Locke:

 • cu mai puțin de 5.000 de pași/zi (3,8 km) mă încadrez printre persoanele care duc o viață sedentară;
 • între 5.000 și 7.499 de pași/zi (3,9 km – 5,7 km) sunt o persoană care desfășoară activitate scăzută;
 • între 7.500 și 9.999 de pași/zi (5,8 km – 7,6 km) înseamnă că am avut o zi cu activitate moderată;
 • între 10.000-12.499 de pași/zi (7,7 km – 9,5 km) înseamnă că mi-s o persoană activă;
 • iar când depășesc 12.500 de pași/zi (10 km) înseamnă că am avut activitate intensă și cad lată seara la culcare, cu un zâmbet larg pe buze.

Tot Dr. Catrine Tudor -Locke recomandă ca 3000 dintre pași să fie făcuți la o cadență de 100 de pași pe minut, adică 3000 de pași în 30 de minute, ceea ce e activitate intensă, nu glumă.

Încerc să-mi imaginez cum ar fi să fac curățenie în casă în 30 de minute. WOW! Chiar mi se pare un target de țintit. Că 3000 de pași fac atunci când fac curățenie, maxim 4000, iar dacă fac mâncare sau calc, pașii îi fac în gând :))).

Oricum, starea mea de spirit diferă tare la finalul unei zile cu 7000 de pași, față de finalul unei zile cu 15000 de pași.

Așa că ținta mea este minim 12500 de pași pe zi, just because I love the feeling at the end of the day, asta pe lângă o mulțime de beneficii aduse sănătății și stilului meu de viață. Pam-pam!

Deci, 10000 de pași pe zi? Dacă vreau să-mi trăiesc cu statutul de persoană activă ar fi bine să fac peste 10.000 de pași zilnic, cu mici excepții, că și odihna este sănătoasă.

10.000 de pași pe zi, dacă te consideri o persoană activă.
10.000 de pași pe zi, dacă te consideri o persoană activă.

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
 1. Reply

  Să știi că după ce am citit articolul tău îmi scot telefonul la plimbare. Săptămâna aceasta mi-am lăsat mașina la gura de metrou. E super fain! Mulțumesc!????

   • Ela
   • 27th October 2018
   Reply

   Ole! It feels great!

 2. Reply

  buna Ela,
  ce frumos articol!
  Eu in mod curent fac 7 mii. In weekenduri sar pe la 10-15 mii si sunt happy ca multe ori fac curat, spalat, nu sunt pasi dar e efort, dar in vacante ajung la 25 mii si ma simt f. bine!

  P.S. pt cine nu are bani de ceas deshtept, eu am instalat pe telefon aplicatia pedometer: numara pasi. Tel. il iau numai cand ies din casa.

   • Ela
   • 26th October 2018
   Reply

   Mulțumesc pentru apreciere! Telefonul este o soluție excelentă și mai puțin costisitoare ;). Ai dreptate!

 3. Reply

  În ultimul timp Universul îmi tot trimite semnale în această direcție. Nu am jucărie ca a ta, dar eu sunt fericită când am 3000 pași pe telefon. Hai că acum m-am speriat de-a binelea! Thx!

   • Ela
   • 23rd October 2018
   Reply

   Păi dacă faci activități pe covor, ori dacă scrii, ori citești pașii vor fi mai puțini. La fel și dacă gătești sau calci rufe. Tu mai călătorești și cu mașina, unde mai pui și evenimentele la care mergi. Cred că putem să redefinim ce înseamnă viață activă, ca să ne liniștim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.