No comments
25th August 2017
Share:
Ce înseamnă să fii mindful?
Ce înseamnă mindfulness?

Ce înseamnă să fii mindful? by Irina Schmitz

Se pot da multe răspunsuri la ce înseamnă să fii mindful. Așa că iată și varianta mea de răspuns la ”ce înseamnă să fii mindful?”

Isabella dormea de prânz. Isabella este fiica mea de doar 16 luni. Eu trebăluiam de zori prin casă pentru că așteptam din minut în minut vizita unei persoane pe care o admir. Urma să-i iau un interviu despre meseria de moașă și educația sexuală în România. Aveam emoții și zoream cu încropitul unui decor în care să se desfășoare acțiunea.

Și atunci m-a lovit! Fix în moalele capului.!

Asta înseamnă să fii mindful! Despre asta este mindfulness!

Despre o stare de prezență, prezență conștientă!

Revelația am avut-o în timp ce țineam în mână o plantă cu flori, cea din fotografie, pe care am decis să o folosesc în decor. O am de opt luni și o ud în fiecare săptămână. Intenția mea era cea de a o curăța de florile uscate, ca să dea bine în poze. Brusc mi-am dat seama că nu aveam cum să fac asta fără să-i rup florile din vârf. Adică pe cele înflorite.

Florile vii și roșii se născuseră din niște crenguțe firave, care păreau moarte, acoperite de flori uscate. 

Dacă aș fi îndepărtat crenguțele aparent uscate care ar fi fost soarta plantei?

Mai am două plante din același soi, pe care le-am curățat bine atunci când li s-au uscat florile. Culmea este că nu au mai înflorit niciodată!Întâmplarea asta mi-a amintit de un tip pe care l-am cunoscut într-o zi de decembrie la Impact Hub. Așa tristețe ca în ochii lui nu am văzut prea des. Iulian Angheluță îl cheamă și știu că în anul 2014 a parcurs România pe bicicletă și a inventariat satele fără curent electric.

Îl durea sufletul că săracii oameni trăiesc în beznă în secolul XXI. Vroia să-i ajute. Vorbea cu durere despre cât de inadmisibil este ca unii români să nu aibă curent electric.

Dar asta nu m-a oprit să mă întreb: Oare așa să fie? Oare chiar toți cei care nu au electricitate simt că trăiesc în beznă? Oare dacă și-ar fi dorit musai electricitate, chiar nu ar putut să aibă? Abia atunci cred că-i numai bun ajutorul lui Iulian sau al nostru. Când ni se cere.
Și ce prilej să-mi amintesc că am scris despre alte două momente de prezență coștientă pe care le-am experimentat în viața mea:
Cam despre asta cred eu că este mindfulness. Scrie în sute de cărți. Și probabil că se vor mai scrie mii, pentru că doar exemplele diferă.

PS: Îți mulțumesc pentru vizita în casa mea virtuală. Te invit să-mi lași un comentariu un pic mai jos. Va fi prețuit și apreciat :).

You Might Also Like

by
Din tabăra femeilor, aproape arogante, am început de un deceniu să trag cu ochiul și-n alte taberele: cea a femeilor altruiste, a mamelor de tot felul, a părinților generației mele, și mai nou în tabăra antreprenoarelor de succes. Tot în ultimul deceniu am făcut cel mai mare salt la nivel de identitate. Iar de un an am învățat, după eșuări repetate, ce înseamnă respectul și care este puterea momentului prezent. Lumea zice despre mine că aș avea simțul umorului, că-s directă și că nu mă supăr pe om ca măgarul pe sat. Îmi administrez zilnic cele trei vaccinuri care mă ajută să fiu mai respectoasă și mai atentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *