No comments
2nd August 2018
Share:
Abuz și binecuvântare
Când abuzul ajunge să fie o binecuvântare înțelegi că abia acum înțelegi.

Când abuzul se dovedește a fi o binecuvântare …

Mai degrabă nevoit decât voit, acțiunile și gândurile mele m-au pus într-o situație în care abuzul domnea și nu se dădea plecat. Un ping-pong între două tabere, care s-au războit ani în șir, și unde părea că domnește pacea de câțiva ani, s-a transformat într-un vuiet de țipete, până când una dintre tabere a primit întăriri.

Părea că eu am pornit totul, cu o recomandare făcută câteva ceasuri în urmă, de Ego-ul meu, dar de fapt nu era așa. Treaba era pornită de mine cu mulți ani în urmă, pe când dominatorul din mine se amesteca în viețile altora, sub pretextul că le vrea binele și că îi poate ajuta să se schimbe, deși nimeni nu-i ceruse vreo părere.

Iar acum, un deceniu mai târziu, culegeam roadele tăcerii lor de atunci, când ei tăceau și înghițeau în sec, ba chiar aveam să aflu că făcuseră și nopți nedormite, de la duiumul recomandărilor mele necerute.

Și cum ziua recoltei mai devreme sau mai târziu tot vine, vorbe apăsate aveam să aud și eu, la adresa mea, prin mii de portavoce, îndreptate toate spre mine.

Dau să vorbesc, dar recomandarea să tac, că mi se vorbește, vine într-o milisecundă.

Și tac.

Și culmea tac minute în șir și nu fug, deși asta-mi doream din tot sufletul. Mă simțeam ca Bambi în lumina farurilor unui Jeep. Însă încet, încet am găsit puterea de a asculta sfatul unuia dintre mentorii mei, William Ury, și m-am dus la balcon, de unde nu am reacționat. Și am ascultat. Și nu mi-am dat ochii peste cap. Și nu am scrâșnit din dinți. Nu am reacționat nici atunci când mi s-a spus că nu-mi folosesc la nimic sutele de cărți citite și că în loc să stau cu nasul în ele ar trebui să trăiesc, să fac greșeli și să duc o viață imperfectă.

Și uite cum un pahar mult prea plin s-a vărsat în final. Am simțit și cred că mai simt încă vânătăi pe interior, dar știu și am văzut cu ochii mei cum lotusul din noroi înflorește, așa că știu că și interiorul meu va fi roz, de data asta un roz fără urme de violet.

Iar abuzul, nedoritul și hulitul abuz, chiar și atunci când ducem vieți liniștite și pline de Zen, apare. Pentru că el este sădit de noi, și ca un bumerang dăm nas în nas cu el, până când nu-l mai trimitem să pribegească pe la lume, ci-l îmblânzim cu iubire și compasiune … față de noi, față de vrutele și nevrutele pe care le facem și zicem și față de gândurile dorite și nedorite care ne răsar în cap.

Cel mai mare cadou pe care-l putem face este să ascultăm pe cineva care este în suferință. Încep să-mi amintesc sfatul acesta din ce în ce mai des.

I love you Ela! You are getting there Girl! One step closer!

 

 

 

You Might Also Like

by
Ela Schmitz, creatoarea acestui blog, este gălățeancă, ingineră de profesie, pasionată de psihologie, sociologie, neuroștiințe, din generația celor crescuți cu cheia de gât, care a locuit la bunici până pe la trei ani și jumătate, când a devenit soră mai mare. La un an de la absolvirea Universității, grației pasiunii ei pentru bridge, s-a decis să-și construiască destinul în București, continuându-și cariera în domeniul financiar-bancar. Aici, la doar un an de la relocare, și-a întâlnit partenerul de viață, un antreprenor olandez, născut în Spania și crescut în Noua Zeelandă, cu domiciliul în Germania, unde s-au și mutat în 2009 pentru vreo doi ani. Țara pe care și-au ales-o pentru a spune ”I do!” a fost Noua Zeelandă, iar visul lor este să locuiască într-o țară în care să nu fie iarnă. Cinci ani mai târziu de la luna de miere, în 2016, pe tărâmuri mioritice, au fost distribuiți de Isabella, în rolul de părinți, iar în prezent cei trei își crează realitatea pe plaiuri nemțești. După un deceniu petrecut ca angajată, alți șapte de antreprenoriat, Ela încă își caută drumul pe plan profesional, deși a ajuns la concluzia că și maternitatea este tot un soi de antreprenoriat. Unul dintre visele ei este să fie licențiată în psihologie. Altul să fie autor de carte, cu locuința în Provence ... și cel mai important vis este să fie o femeie blândă în armonie cu întreg Universul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.