No comments
19th July 2016
Share:
Al patrulea trimestru de sarcina.
Al patrulea trimestru de sarcina.

Al patrulea trimestru de sarcină

O sarcină la termen are trei trimestre. Ceea ce am aflat și eu pe perioada sarcinii, este că după nașterea copilului se intra în al  patrulea trimestru, care se întinde pe durata primelor trei luni de viață ale bebelușului.

Pentru mine primul trimestru a fost un calvar, mi-a fost atât de rău încât am intrat în depresie, depresie la care au contribuit și fricile mele legate de puterea financiară pe care ar fi trebuit să o am pentru a crește un copil, putere financiară pe care evident că simțeam că nu o am. La un moment dat, văzând această transformare: izolare-agresiune, soțul meu m-a întrebat dacă vreau să avortez. Nuuuuu, a venit răspunsul meu imediat. A fost un trimestru în care m-am alimentat cu greu și am fost constipată mai mereu. Eram foarte deshidratată, ba chiar am slăbit un kilogram. Libidoul a fost la pământ.

Al doilea trimestru în schimb a fost fermecător, mă vindecam, mă refăceam și mă simțeam foarte frumoasă. M-am repus pe picioare și m-am alimentat corect. Unde mai pui că libidoul a prins aripi.

A urmat și al treilea trimestru în care bătălia pentru nașterea naturală a debutat. Multă neliniște sufletească. Tot trimestrul al treilea îmi trezește amintiri de somn întrerupt și de mers la baie non-stop. Apoi ultimele două săptămâni picioare și glezne umflate. Libidoul a fost acolo, doar că mi se părea incomod să trec la fapte. Am avut o burtă foooooarte mare.

Ziua cea mare a venit și uite așa a debutat trimestru al patrulea. Un trimestru minunat, care a devenit cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Inima mi-a fost umplută de acest soi nobil de iubire pentru copil, pentru partenerul meu și pentru omenire. Am înțeles-o și iertat-o pe mama, pentru că mi-am înțeles în sfârșit nașterea și mi-am acceptat copilăria. Am reușit în aceste luni să mă conectez într-o manieră greu de explicat în cuvinte cu bebe. Ne înțelegem din priviri.

cu tati în prima lună

Am dormit toți trei și în acest fel și tati s-a conectat minunat cu bebe. I-am lăsat să doarmă piele pe piele pentru că magia acelor momente am vrut să o împart cu soțul meu. La urma urmei fără dragostea și susținerea lui această experiență n-ar fi fost posibilă. Incontinențele urinare și anale apărute de pe urma epiziotomiei, hemoroizii ieșiți din anus ca rezultat al împinsului pe expulzie aveau să devină amuzante și suportabile pentru că aveam în brațe un pui de om, un chip ce avea să vindece răni fizice și emoționale într-un timp record. Viața sexuală a debutat și ea, timid și cu blândețe. Va crește și ea cot la cot cu bebe.

Vizita doulei și a moșicii ne-au bucurat de fiecare dată. O altă prietenă, gravidă, ne-a vizitat și ea la început, sora doar la spital, iar mama a stat cu mine o săptămână. Alte vizite n-am acceptat, oricât de tare mi-aș fi dorit, ar fi fost prea mult, prea repede. Am alăptat la greu, la cerere. La început doar asta făceam. Aproape că stăteam cu ea la sân tot timpul. Primele două săptămâni a dormit pe mine. Aveam nevoie să o simt, și cred că și ea avea nevoie să mă simtă. Mi s-a părut natural să fim nedezlipite. Soțul meu îmi servea mesele la pat în primele două săptămâni, iar uneori, dacă dormea bebe mai mâncam cu el, întinsă pe un scaun pentru că nu puteam sta în șezut. Acum chiar și gătesc, asta ca să mai schimb decorul și-l las pe tati să stea cu bebe. Noi mâncăm de trei ori pe zi împreună, mâncare făcută acasă, înainte de fiecare masă. Mama zice că ei i-ar fi greu, însă noi așa ne-am obișnuit să gătim de trei ori pe zi, în fiecare zi.

cu străbunicul

Ce am mai făcut în acest al patrulea trimestru? Am fost nedespărțită de bebe, așa cum am mai zis, și am umblat în lung și-n lat. Am fost la un botez, la ziua verișoarei ei, la mare, am fost în Germania-Olanda dus și întors cu mașina, am fost la străbunicul bebelinei și la Slănic Moldova, la cumpărături și la plimbări.
Am purtat-o în wrap elastic. Ce emoție am simțit când am pus-o în wrap, la cinci săptămâni, e greu de descris. Este atât de natural. Am mai plimbat-o și-n cărucior (landou-o dată) și scaunul de mașină de câteva ori, când dormea. Scaunul de mașină este unul rabatabil, deci n-a stat deloc în fund în mașină sau la plimbare.

I-am făcut un vaccin și aceea a fost singura dată când am dat pe la doctor. Nu am dus-o la niciun control, primul fiind programat săptămâna viitoare. Nu a avut colici, însă am evitat anumite produse și cofeina. A avut vreo două reprize de plâns însă cu blândețe am ținut-o în brațe până s-a liniștit. Plânsul are rol de vindecare, iar ea avea nevoie să plângă, pentru că nașterea ei a fost elaborată, ca să nu spun grea. Uneori mă tem că nu plânge suficient, însă poate chiar nu are motive.

A avut borbonele roșii în primele săptămâni, poate chiar prima lună, însă nu am dat-o cu nimic, au trecut de la sine. În sufletul meu era furtună, pentru că era plină de borbonele și gândul că ce zice lumea își făcea apariția însă am rezistat tentației de a intra în panică. Uneori mai plângea când era menajera la noi și știam exact de ce plânge și știam că va trece, însă îmi cerea socoteala că de ce plânge. Așa că e normal să plângă bebe, uneori înainte să facă caca plânge. În mintea mea se derulează filmul cu oare ce am mâncat de-i cauzează problema asta? Câteodată îmi dau seama, câteodată nu știu. Alteori mai plânge înainte de a adormi și îmi dau seama că am ratat fereastra și este suprasolicitată, poate un mediu nou, sunete diferite, oameni diferiți, poate a sta prea mult pe salteaua de activitate. Mereu este un motiv. Însă îi permit să plângă și o țin în brațe. Nu o legăn, nu îi cânt elefanții. Îi șoptesc vorbe la ureche și-mi cer iertare că nu am fost mai atentă la semnale ei  de oboseală sau la alimentația mea. E dificil. Că e vară și-s multe fructe și-mi plac smoothie-urile.

împinsul în călcâie, la două luni jumate

De pe la două luni gângurește de rupe. De pe la două luni jumate a început să râdă și în hohote. De o săptămână se apleacă în față când stă în șezut în poalele noastre. Evident că și vomită cu această ocazie, însă nu o opresc din evoluție. Se împinge în picioare foarte tare, iar când stă pe salteaua de activități o ia la sănătoasa împingându-se-n călcâie.

Nu știu la câte ore mănâncă, nu țin cont, îi dau sân când îi este foame. Noapte se trezește pe la 12-1 și pe la 4-5, dar nu-i o regulă. De culcat se culcă la 8-8:30 seara, și se trezește pe la 7-7:30 dimineața. În timpul zilei doarme în reprize scurte, în schimb dacă dorm cu ea doarme și trei ore.

Și uite așa au trecut trei luni magice, magice, magice. Am plâns de bucurie de multe ori în aceste trei luni și simt că a fost perfect, perfect, perfect oricât de imperfect a fost. Uneori uitam că s-a născut și când o vedeam izbucneam în plâns de bucurie, de parcă o vedeam pentru prima dată.

Așteaptă-te să dormi mai superficial, să mănânci mai mult, să fii mai vulnerabilă, să plângi de bucurie sau de frică. Așteaptă-te să ți se schimbe viața! Cere ajutor când ești obosită! Nu te izola, nu te crede super-femeie, deși uneori chiar cred că suntem! Bucură-te de perioada de lăuzie! Vei vedea că după 40 de zile simți că ai atins alt nivel și corpul tău se reface miraculos.

Așteaptă-te să ți se facă sufletul țăndări când îți auzi copilul plângând! Ține-l în brațe, iubește-l, află ce-ți spune!

Așteaptă-te să schimbi un număr mare de scutece pe zi. Nu le număra, bucură-te de privilegiul de a fi mamă!

Așteaptă-te să te doară sânii, mameloanele! Nu-i ușor să alăptezi la început, poate la unele durează câteva zile poate la altele chiar și o lună. Cere ajutor!  Va trece și asta, bucură-te că poți să-ți hrănești pruncul. Va fi din ce în ce mai ușor, durerea va trece. Eu am avut sâni angorjați pentru că am consumat foarte muuuulte lichide, consum care a cauzat angorjarea. Spre norocul meu bebe s-a atașat bine la sân și cu ajutorul consultantei în alăptare aka moșica am reușit să alăptez.

Bucură-te că pruncul tău poate sta lipit de tine. După aceste trei luni vei vedea zi după zi cum vrea să-și ia zborul. Cred cu tărie că bebe trebuie să stea în preajma mea cât mai mult spre tot timpul. Asta-i temelia cu care el pleacă la drum. Această tranziție din viața uterină către cea extra uterină trebuie făcută treptat. Cred că atenția la sunetele pe care bebe le scoate trebuie să fie mare. El comunică cu noi și de aceea cred că nefiind lângă el îl determinăm să comunice și altfel decât cu blândețe. Prin încercări deducem ce spune, iar apoi vom ști exact. De asta zic că putem ajunge să ne înțelegem din priviri cu bebelușii. E ușor, însă foarte solicitant. Pentru că trebuie să fiu prezentă, și nu uitată pe gânduri.

Vă doresc dragi mămici să fiți relaxate și să aveți lângă voi oameni relaxați care să vă facă toate poftele. Bebe simte tot. Lasă tot deoparte … vasele murdare, mopuiala, rufele ce stau la călcat … bebe nu vede. El are nevoie de iubire și să te simtă relaxată, ca tu să poți să decodifici toate semnele pe care el ți le transmite. Dormi mămico…nu-ți va cere nimeni socoteală! Profită de situație! Dormi!

Din fericire mă încadrez în categoria femeilor care au înflorit după naștere, mă simt atât de frumoasă încât rar mai port machiaj. Știu că sunt femei cărora le este foarte greu, din diferite motive. Intuiesc că fricile nerezolvate, traumele din viața mamei generează depresiile de după naștere. Un alt factor pe care eu îl consider declanșator al depresiilor postpartum cred că este lipsa de odihnă. Cred că și unele așteptări care nu se materializează pot duce la depresie. Eu personal mi-am făcut și scenarii negative, unul cum că ar fi ceva în neregulă cu bebe, ăsta-i felul meu de a face față situațiilor dificile. Nu le neg, ele pot apărea. În loc să mă întreb de ce mi se întâmplă mie, le accept și pe cât posibil învăț din ele. Unele gânduri negre mă fac să paralizez de frică, însă nu le neg pentru că orice este posibil. Oricât de greu ar fi și oricât de neajutorată sau speriată te simți fă bine și nu te izola. Ieși, ia contact cu oameni pozitivi și taie accesul celor care sunt negativi, oricât de îndreptățiți s-ar simți să fie lângă tine și bebe.

Eu încerc să rămân relaxată și să nu cad pradă fricilor cunoscuților, care cer tot felul de date ”tehnice” despre bebe, care musai să fie exprimate de un medic. Ei bine, au trecut trei luni și eu nu am dus-o pe bebe la doctor, nu am considerat necesar. Am încredere în medicină, nu mă înțelegeți greșit, însă cred că trebuie să apelăm la ea doar atunci când chiar e nevoie.

Aș putea privi și altfel acest al patrulea trimestru să spun că a fost un calvar, însă oricât de greu mi-a fost în primele 10 zile moralul meu n-a decăzut. M-am hrănit cu iubirea pe care fiica mea o emana prin fiecare por și am reușit să mă pun pe picioare.

Înainte de a naște am vorbit cu multe mămici și mi-au spus aproape toate că dacă scap de prima lună m-am scos. Am ales să privesc altfel această lună și m-am bucurat, m-am bucurat că am dat viață unui om, că fiica mea ne-a ales să-i fim părinți, m-am bucurat că a ales să trăiască alături de mine și tatăl ei.

Vorbesc prin prisma primului copil. O să vă povestesc cum va fi al patrulea trimestru și cu cel de-al doilea copil, însă până atunci poți să ne spui tu la comentarii cum a fost, ca să învățăm unele de la altele, deși în final depinde de fiecare cum se raportează la acest eveniment, la minunea de a da naștere.

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.