4 comments
11th September 2017
Share:
Prima aplicație medicală pentru nou născuți. uGrow de la Philips Avent.
Prima aplicație medicală pentru nou născuți. uGrow de la Philips Avent.

Două aplicații [gratuite] pentru mame debutante și bebeluși relaxați

O cunoșteam de 40 minute și eram fascinată de eleganța mișcărilor ei, de fața luminoasă și viteza vorbelor care-i zburau printre dinții albi. Ținea în brațe pe una dintre fete și mânca aproape nemestecat.

O priveam cu admirație și îi înțelegeam perfect graba. Aveam în față mamă de gemene, născute cu trei săptămâni înaintea fiicei mele.

Îmi dorisem și eu ca prima sarcină să fie gemelară. Experimentasem însă partea cu burtă imensă și un singur bebeluș, de 4200.

Săptămâna 39 de sarcină. Meditație pe white noise.
Săptămâna 39 de sarcină. Meditație pe white noise.

Vorbea în timp ce mesteca și o bâțâia pe cea mică pe genunchi. În același timp, o căuta cu privirea pe cealaltă, iar colțurile gurii i se ridicau când o vedea tolănită în brațele tatălui. 

Fără nicio introducere sări la următoare experiență din viața ei de mamă:

”Era-ntr-o noapte. Al meu era cu fetele în pat. Ușa de la baie era deschisă și le auzeam. Una scâncea, cealaltă plângea. Erau mâncate și schimbate! Nu le lipsea nimic! Nu știam ce să fac să ajung mai repede la ele.

Abia ieșisem din duș. Nu am putut să-l mai amân. Pornesc repede uscătorul de păr să-mi zvânt părul. Ce să vezi?! Au amuțit! Amândouă! Am făcut ochii cât cepele. Fetele s-au potolit și au adormit în câteva secunde!!!

Ne venea să desfacem o sticlă de șampanie. Am țopăit de bucurie! O lună de zile am dormit toți patru cu uscătorul de păr pornit. A venit vara iar noi doi muream de cald.

-Hai să facem o aplicație pentru telefon care să imite zgomotul ăsta! zice el într-o noapte.

Intră mai întâi pe net să cauți! Ce creeeeezi?! Era internetul plin de white noise. A trebuit să ne coacem o lună ca să ne pice fisa!

Noroc că omului îi vin idei când dă de greu, încheie ea un pic ironic!”

O înțelegeam perfect. Auzisem atâtea povești de la atâtea mame care au ținut uscătorul de păr pornit, pe rece ce-i drept, luni întregi. Altele au înregistrat zgomotul pe telefon.

Ce nu face o mamă ca să-și vadă pruncul liniștit și fericit? Darămite doi prunci?

Pe vârful limbii mi-a stat să-i spun că folosesc o aplicație de white noise încă din timpul sarcinii. Că în afara cititului doar meditația pe ”zgomotul alb” mă ajutase să mă relaxez. Celelalte plăcerii erau puse în cui: nu tu un pahar de vin, nu tu o noapte în club, nu tu …

Aș fi vrut să-i spun că în uterul mamei, zgomotul poate ajunge până la 80 de decibeli (cam cât zgomot face un aspirator) și că liniștea din cameră de fapt îi neliniștește pe bebeluși. Dar cu ce-ar fi ajutat-o informația asta acum?

Aveam în față o mamă de gemene. Cum putea experiența mea de mamă debutantă să se compare cu experiența unei mame de gemeni?

Cum puteam să-i povestesc despre pățania mea din a șasea zi de la naștere, când am făcut furia laptelui? Și despre cum a doua zi de dimineață mi-am downloadat prima aplicație medicală pentru nou născuți (uGrow), care oferă sfaturi și informații personalizate pentru primele șase luni de viață?

Ce relevanță avea să aduc în discuție faptul că străbunicul olandez al fiicei mele lucrase o viață întreagă la Philips, fix în orașul unde și gama pentru nou-născuți, Philips Avent,  luase naștere? Sau că soțul meu era un împătimit al gadgeturilor și aplicațiilor și, ușor, ușor, mă contaminase și pe mine?

Aș fi ajuns eu în alt context să descarc {gratuit} pe telefon uGrow, de la Philips Avent, prima aplicație medicală pentru nou născuți?

Avea vreun rost să-i spun cât de mult m-a ajutat pe mine să-mi pot nota TOT în aplicație, inclusiv să încarc poze: 

 • știam exact cât timp și la ce sân am alăptat ultima oară
 • durata crizei de plâns era trecută la rubrica de plâns
 • când s-a întors prima dată pe burtică cu poză cu tot
 • greutatea, înălțimea la rubrica lor
 • ba chiar și câte scutece am schimbat într-o zi puteam să monitorizez, că până și asta m-a întrebat pediatrul

Că la început folosisem aplicația uGrow zilnic, dar acum se transformase într-un jurnal, în care urcam poze și lăsam însemnări. Dar oare avea vreun sens să aduc toate astea în discuție?

Aș fi putut să-i povestesc despre articolele SCRISE DE MEDICI pe care le-am citit acolo, că tot venise vorba de lucruri care simplifică viața de mamă. Dar n-am făcut-o. Am ales să o las pe ea, mamă de gemene, să se ventileze și să mănânce în tihnă.

Așa că tot ce am putut articula a fost:

– Mamă, mamă, mamă! Vrei să o țin pe eu cea mică, să poți mânca și tu cu două mâini?

– Nu ești tu sătulă?

– Ba da. Sătulă de mâncat cu-o mână, i-am răspuns eu zâmbind.

Brațele și privirile ni s-au întâlnit ca o îmbrățișare între două prietene vechi. Tăcerea s-a lăsat între noi, iar ochii micuței și ai mamei se priveau în sfârșit pentru prima oară, după mult timp.

Iar eu, bucuroasă că pot să dau o mână de ajutor, pășeam repejor în următoare poveste:

”Stai să vezi cum este cu tăiatul unghiilor la gemene …”

 

 

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
  • Ina
  • 12th September 2017
  Reply

  Foarte fain articolul! Noi “adormeam” colicii doar in plimbari cu masina.
  Doamne, daca n-ar fi inmagazinarea asta latenta a atator amintiri si etape din viata piticilor… cred ca ne-ar exploda capul… 😀

  1. Reply

   Mulți bebeluși au fost salvați de colici așa, dragii de ei. Pe mine m-a surprins ce repede au ieșit la suprafață amintirile mamei mele din perioada ei ca mamă debutantă. Nu-mi spusese nimic timp de 37 de ani și brusc nu se mai oprea.

 1. Reply

  Daca vrei sa testezi taiatul unghiutelor sau hranirea gemenilor, te invit la mine. Avem 1 an si 4 luni.

  1. Reply

   Cu mare plăcere. Eu încă-mi dau doctoratul pe Isabella, căreia doar atunci când doarme reușesc să-i tai unghiile. Când este trează nu am reușit până acum. Recunosc că te admir :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.