No comments
1st September 2018
Share:
Ce înseamnă mindfulness?
Ce înseamnă să fii mindful? Cea mai scurtă definiție ar fi să aduci mintea în corp.

Ce înseamnă să fii mindful? 

Se pot da multe răspunsuri la această întrebare. Așa că iată și prima mea variantă de răspuns la ”ce înseamnă să fii mindful?”

Revelația am avut-o într-o zi în care Isabella dormea de prânz. O porție de două ore de somn a ei înseamnă o binemeritată pauză pentru mine. Trebăluiam de zori prin casă pentru că așteptam din minut în minut vizita unei persoane pe care o admir enorm, asta pe lângă faptul că o iubesc. Urma să-i iau un interviu despre meseria de moașă și educația sexuală în România. Aveam emoții și zoream cu încropitul unui decor în care să se desfășoare acțiunea.

Și atunci m-a lovit! Fix în moalele capului! Răspunsul!

Asta înseamnă să fii mindful! 

O stare de prezență. Prezență conștientă! E momentul în care mintea vine în sfârșit acasă, în corp, și nu mai bate câmpii cu alte gânduri, lăsând corpul nesupravegheat.

Parcă seamănă cu momentele alea când mama venea acasă după o zi de lucru. Senzația aia de siguranță deplină pe care o trăiam când eram în prezența ei mă liniștea enorm. Felul cum îmi ținea spațiul mă făcea să mă simt acceptată.

Mintea m-a vizitat în timp ce țineam în mână o plantă cu flori, cea din fotografie, pe care am decis să o folosesc în decor. Am adus-o acasă înainte de Crăciun și o ud în fiecare săptămână, de opt luni. Intenția mea de a o curăța de florile uscate, ca să dea bine în poze, a fost brusc oprită de minte, care m-a invitat să observ planta, ca să-mi dau seama că dacă o curăț de florile uscate îi pun în pericol florile din vârf, pe cele înflorite.

Ce înseamnă să fii mindful?
Ce înseamnă mindfulness?
Flori roșii, vii și fragile în același timp, își duceau traiul în vârful unor crenguțe firave, care păreau uscate, acoperite de flori ce-mi bucuraseră privirea pe masa de Crăciun. Acum menirea lor era de a-și susține soratele încă înflorite, în timp ce se contopeau cu crenguțele din care luaseră viață.

Ce s-ar fi ales de întreaga plăntuță dacă aș fi curățat-o de uscăciuni? Mărturie stăteau două plante din același soi, pe care le-am curățat bine de tot atunci când li s-au uscat florile și culmea este că nu au mai înflorit niciodată!
Întâmplarea asta mi-a amintit de un tip pe care l-am cunoscut într-o zi de decembrie la Impact Hub. Așa tristețe ca în ochii lui mai rar vezi. Iulian Angheluță îl cheamă, iar în anul 2014 a parcurs România pe bicicletă ca să inventarieze satele fără curent electric.

Îl durea sufletul că săracii oameni trăiesc în beznă în secolul XXI. Vroia să-i ajute. Vorbea cu durere despre cât de inadmisibil este ca unii români să nu aibă curent electric.

Dar asta nu m-a oprit să mă întreb: Oare așa să fie? Oare chiar TOȚI cei care nu au electricitate simt că trăiesc în beznă? Oare dacă și-ar fi dorit musai electricitate, chiar nu ar putut să aibă? Cred că atunci e numai bun ajutorul lui Iulian sau al nostru, abia când ni se cere.
Și ce prilej să-mi amintesc că am scris despre alte două momente de prezență coștientă pe care le-am experimentat în viața mea:
Cam despre asta cred eu că este mindfulness. Scrie în sute de cărți. Și probabil că se vor mai scrie mii, pentru că doar exemplele diferă.

Fii prezent fără (te) să judeci! Eu una la asta lucrez! Și ce job! Departe încă de a fi expertă în domeniu, dar și când o să devin mindful … Oh ja!

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)