One comment
29th November 2016
Share:

Amintiri din copilărie și răspunsuri găsite la ”Copiii sub 6 ani”

Episodul 2/7

Cum fiecare OM are alt aluat în compoziție, probabil că unora le sunt necesare câteva minute pentru a-și răspunde la cele 12 întrebări pe care le-am enumerat în episodul anterior, iar asta poate doar să mă încânte.

Buuuun. Episodul 2/7:

”Dă-mi un copil până la 7 ani și am să-ți arăt în el OMUL”

Ei bine, sper că fiecare a descoperit OMUL din el, copiii cui suntem, ce obiceiuri ne orchestrează dansul prin viață, pentru că vineeeeee Oana Moraru peste noi și TROSC, O NOUĂ INTROSPECȚIE, ridicată la fileu, în cadrul aceluiași Atelier: ”Copiii sub 6 ani – Anii de grație”.
Deci, după ce ne-am dat binețe cu Zâna Măseluță și ne-am războit cu Balaurii Copilăriei, eu una aterizând pe un alt video al Lector Univ. Dr. Zenobia Niculiță, despre iertare de data aceasta, pe care mă pregăteam să-l trimit val-vârtej tatălui meu, și realizând în ultima clipă că de fapt îmi era adresat în totalitate, O NOUĂ INTROSPECȚIE?
Ce să zic domnule! Are Oana acest har de a ne scoate pe unii din zona de confort, de mamă, mamă. De data asta ne-a pus să aruncăm în paralel și un ochi în viitor. Cei care suntem deja părinți, purtăm două pălării, pe cea de copil (că toți suntem copiii cuiva) și pe cea e părinte, și să te ții bine dacă suntem și educatori sau bunici, că trebuie să mai facem loc și de o a treia pălărie.
E de muncă, cu pixul și hârtia în mână. Totuși, ne putem relaxa, că nici circarilor nu le ies acrobațiile cu una cu două. ”Încercăm până iese”!
Așa că Oana mi-a servit mie personal 3 FUMIGENE, și cred că nu doar mie, că s-a lăsat cu mâini ridicate din sală:

1. Ce înseamnă ”Dansul Co-Creației pentru mine și copilul meu?

  • inițiem noi dansul? cum reacționăm când copilul nu cunoaște pașii de dans, sau vine cu pași noi? îi integrăm în dans? îl privim ca pe un partener de dans?)

2. Ce înseamnă a ”Ține Spațiul” pentru un copil?

  • se liniștește copilul în prezența noastră, ca atunci când ar păși într-o Catedrală maiestoasă, sau într-o Bibliotecă cu ferestre imense?)

3. Ce înseamnă ”Puterea Intenției”? Care este slide-ul meu luminos pentru copil?

  • cum e definită în mintea noastră viziunea de părinte? cum ne vedem copilul în viitorul apropiat sau îndepărtat? vedem o poză? e alb negru? e color? vedem un film? îl ”prindem” când face lucruri bune și-i consolidăm în el încrederea, sau îl ologim la fiecare greșeală? credem în el? în noi cine a crezut?)

Oana Moraru, pe lângă faptul că Ține Spațiul pentru elevii ei, mai sădește și Puterea Intenției în ei, precum Rita Pierson, educatori cu vocație, născuți pentru a educa.

Știu, poate e tentant să sărim peste aceste două episoade de introspecție, direct la implementarea soluțiilor propuse de Oana. Dar cum să reziste un acoperiș, care e rodul a 20 de ani de muncă la catedră și al schimburilor de experiență pe toate continentele, pe care Oana Moraru i-a strâns ca o furnică, pe fundații de lut și pereți de paie? Așa că introspecțiile propuse de Oana ne invită la reconsolidarea fundației și a pereților, ca să evităm etapa în care ne cade acoperișul în cap. Grijulie femeie, nimic de comentat :D! La fel ca și mine, că de aia voi prezenta din soluții abia din Episodul 3 :).
 
Și avem totuși o dezlegare, ca mame, ca părinți, inclusiv de la Oana (care este și fiică, și mamă, și educatoare și profesoară). Putem aplica orice metodă de parentaj ni se pare nouă potrivită sau la modă.
Disclaimer: Pe vremea când eram eu copil mic, sub 6 ani, era moda ”copiii trebuie pupați doar în somn”. Mi-au trebuit peste 30 de ani de introspecție ca să pot primi un compliment, fără a mă simți jenată, alți 10 ani pentru a înțelege de ce mă calmez făcând shopping, chiar și pe datorie (card de credit), tot pe atât să pricep de ce nu puteam planifica și de ce nu am/aveam răbdare*. Și toate aveau să-și găsească rădăcinile în perioada 0-6 ani.
*”Un prieten ca tine” de Julia Hubery, ilustrată de Caroline Padler este o povestioară superbă, pentru copii și părinți, despre răbdare. 

Toți ne facem mari, într-un fel sau altul,

iar despre asta voi scrie în Episodul 3/7:

 
Episodul precedent și Episodul următor din Amintiri din Copilărie.
 Următorul Atelier al Oanei Moraru, pe același subiect este pe 26 Martie în București, iar primele persoane înscrise din partea mea, folosind codul ParentingPR_Revelații de părinte, primesc o reducere de 25%.
 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
  1. Pingback: Amintiri din copilărie și răspunsuri găsite la ”Copiii sub 6 ani”, Episodul 1/7 - Oamenii inspiră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.