11 comments
20th October 2017
Share:
”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”
”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”

Cine dorește să mă însoțească la o conferință despre inteligența relațională? 

Nu e musai să ne cunoaștem ca să mergem împreună la Conferința ”Cultivarea inteligenței parentale”, care va avea loc pe 29 Octombrie, în București.

Nici părinte nu trebuie să fii. Sunt suficiente calitatea de copil, că fiecare e copilul cuiva, și dorința de a reîmprospăta relația cu cineva: de la părinte-copil, la relația cu noi înșine și partenerii de viață.

Unde mai pui că nici dădacă ori educatoare nu trebuie să fii, deși ce prilej bun de a te revedea cu cei din breaslă și a lua prânzul cu ei?!

Evenimentul se adresează așadar tuturor celor preocupați de subiectele ce urmează să fie dezbătute, dar și celor interesați de cultivarea relațiilor în care sunt implicați.

Subiectul I. Importanța sănătății sexuale: despre corp, emoții și relații în educația sexuală a copiilor (dezbatere de 90 de minute)

O prietenă bună de-a mea, care m-a asistat la nașterea fiicei mele Isabella, în aprilie 2016, spune că educația sexuală, mai ales în cazul femeilor, ar trebui făcută de o moașă. O cred!

Un alt prieten de-al meu, la care am găsit suport de fiecare dată când țara ardea, discuta într-o emisiune live cu o prietenă de-a lui, despre rolul părinților, când vine vorba de sănătatea sexuală a copiilor. Îl cred și pe el!


Utilizatorii de Facebook, care au avut curiozitatea să citească postările #metoo, cred că și-au făcut o idee despre cât de afectate emoțional sunt persoanele care au fost hărțuite sau abuzate sexual. Unde mai spui că asta dezvăluie și cât de afectați și dereglați sunt cei care hărțuiesc. Și nu o dată s-a constatat că pornirile și comportamentele acestora au plecare de la relația cu îngrijitorii lor, încă de pe vremea când erau copii.

Mi se pare potrivit, ca în contextul social #metoo, să-l citez pe filozoful britanic Bertrand Russell, care, în lucrarea sa: ”În căutarea fericirii”, îi împarte pe oamenii nefericiți în trei categorii:

 1. ”păcătos”
 2. narcisist
 3. megaloman

”E un păcat să înjuri; e un păcat să bei; versatilitatea în afaceri este un păcat; și, mai presus de toate, sexualitatea este un păcat. El, firește, nu se abține de la niciuna din aceste plăceri, dar în mintea sa toate sunt otrăvite de sentimentul că îl denigrează. … Când se îndrăgostește el caută tandrețea maternă, dar nu o poate accepta deoarece, din pricina imaginii mamei, nu simte respect față de nicio femeie cu care are raporturi sexuale. Apoi, dezamăgit, devine crud, apoi se căiește de această cruzime și reintră în ciclul deznădăjduit al păcatului închipuit urmat de remușcarea reală” . Așa descria filozoful britanic ”păcătosul”- ”omul covârșit de conștiința păcatului, a cărui imagine de sine vine mereu în conflict cu ceea ce știe că este în fapt”. 


Subiectul II. Stiluri parentale – impactul lor în cuplu și în relația cu cei mici (dezbatere de 90 de minute)

Spuneam, cu ceva timp în urmă, cât de tare m-am bucurat când am ascultat un capitol dintr-o carte. Am ajuns să știu ce doresc să cultiv în mine pentru ca relațiile pe care le am să fie din ce în ce mai armonioase și mai pașnice. Însă, până să ajung să afirm asta, am experimentat multe neplăceri din cauza emoțiilor pe care nu știam să le gestionez, emoții pentru care îi găseam pe alții răspunzători.

Progresul pe care l-am făcut în ultimii zece ani este demn de un premiu important. De unde nu puteam să stau la aceeași masă cu părinții mei fără țipete și urlete, am ajuns în sfârșit să ne bucurăm unii de alții. Acest lucru s-a datorat și faptului că am înțeles și acceptat educația pe care am primit-o.

Subiectul III. Inteligența emoțională – cum îi putem ajuta pe copii să se împrietenească cu emoțiile (dezbatere de 90 de minute)

Când eram pe punctul de a spune că am citit suficient și că am fost la destule conferințe, mi-am adus aminte că, în 2015, am găsit când făceam ordine într-un dulap, un dosar cu foile de lucru de la un workshop, de trei zile, la care am participat în 2008. Atunci ni s-a vorbit despre amigdală și răspunsurile ei automate de fight, flight și freeze (luptă, fugă și îngheț), iar mie pe o ureche mi-a intrat și pe alta mi-a ieșit.

Am fost surprinsă atunci când am citit fișele de lucru și mi-am dat seama și ce anume m-a surprins. Deși avusesem acces la informații despre cum funcționează creierul și care-i circuitul emoțiilor încă din 2008, eu nu am reținut nimic, pentru că informația nu a avut pe ce să se așeze. Terenul era arid la vremea aceea când venea vorba de inteligența emoțională și cea relațională.

Și deși la conferințe și în cărțile de specialitate informațiile pe o anumită temă ajung să se tot repete, cu toate astea, de fiecare dată am revelații noi. De ce? Pentru că perspectiva mea de a cerne și a corela informația este una nouă. Pentru că eu nu mai sunt cea care eram ieri.

IV. Sesiune de întrebări și răspunsuri –  60 de minute

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri de obicei revelațiile mele capătă claritate. Răspunsurile vor fi date de cei  trei specialiști, aceeași care vor dezbate subiectele prezentate mai sus:

Moderatoarea evenimentului va fi Paula Herlo, corespondent ProTV și producător al emisiunii ”România, te iubesc!”, dar și câștigătoarea premiului internațional Emmy, în urma campaniei ”Tu știi ce mai face copilul tău?”.

Detalii organizatorice și de participare

”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”
”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”

Între Panelul II și III vor fi două pauze: una de cafea, iar cealaltă de prânz. Evenimentul se desfășoară de la 9:30 la 17:00, în București, la Biavanti Events.

Conferința, promovată în media cu titlu complet ”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”, va avea loc, așa cum am zis mai sus, pe 29 octombrie 2017.

Înscrieri se pot face până pe 27 Octombrie, completând formularul de pe website-ul organizatorului, unde veți găsi inclusiv detaliile pentru achitarea taxei de participare, de 200 lei.

Puteți accesa pagina pe Facebook dedicată evenimentului sau adresa întrebări suplimentare organizatorilor pe e-mail la: contact[@]paginadepsihologie.ro.

Puteți urmări pe Facebook #-ul dedicat conferinței: #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.

Așa cum am spus, eu pot oferi o invitație unuia sau uneia dintre voi (no strings attached).

Cine dorește să meargă gratuit la conferința ”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare” poate să-mi lase un comentariu mai jos, până pe 25 octombrie ora 23:59, cu motivația lui: ”Mi-ar plăcea să primesc invitația la conferință, pentru că …”.

Invitatul de onoare va fi desemnat prin tragere la sorți și contactat pe e-mail, pe 26 octombrie, în prima parte a zilei (până în 12:00). Dacă nu voi primi răspuns la e-mail cu confirmarea de participare, voi face o extragere nouă, la ora 18:00. Așa că: stay tuned!

Update extragere:

PS: Până la urmă planetele au făcut ca două cititoare să meargă la conferințe 😉

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
  • Netejoru Daniela-Larisa
  • 24th October 2017
  Reply

  Mi-ar plăcea să primesc invitația la conferință pentru că am doi copii complet diferiți pe care vreau să-i ajut să crească armonios, să învețe să se accepte, să-i accepte pe ceilalți, dar să nu accepte abuzurile, să-şi exprime emoțiile într-o manieră constructivă… conştientă, fiindcă empatia şi răbdarea nu sunt de ajuns!

  1. Reply

   De când practic mindfulness am descoperit prezența conștientă prin: curiozitate, deschidere, apreciere și iubire – CDAI, iar empatia și răbdarea nu mai sunt doar termeni pe care-i înțelegeam, ci au devenit roadele prezențe conștiente prin CDAI.

  • Mihai Alexandra
  • 20th October 2017
  Reply

  Imi doresc tare mult sa particip la aceasta conferinta deoarece vreau sa fiu cat mai pregatita pentru a le oferi viitorilor mei copii tot ceea ce au nevoie pentru o viata armonioasa.

  1. Reply

   În ultimele 18 luni, de când sunt părinte, am observat că armonia fiicei mele depinde de armonia mea și a vieții de cuplu. Iubirea și respectul m-a scos din multe crize :).

 1. Reply

  Și eu, și eu! Motive…nenumărate, dar cel mai tare și mai tare îmi doresc să particip pentru Gaspar! Mulțumesc! :)) O zi cu multe revelații!

  1. Reply

   Adică să-l susții, nu? Că e ”luat” de Larisa :)))

  • Adina
  • 20th October 2017
  Reply

  Mi-ar plăcea și m-ar ajuta enorm să particip la conferința de sapt viitoare dintr-o multitudine de motive: sunt mamă a doi copilași minunați, fată și băiat – de aici nevoia de a afla mai multe despre educația sexuală; există în cuplul nostru diferențe majore de opinie referitoare la creșterea copiilor și mai există și preocuparea mea de educator, fac ateliere de lectură cu copii și îmi doresc să am o abordare cât mai integrată, plină de inteligență emoțională și încurajare. Mulțumesc!

  1. Reply

   Zarurile au fost aruncate și până acum ai 50-50 șanse de a fi extrasă :).

  2. Reply

   Norocul a fost de partea ta, așa că aștept răspuns la mail pentru confirmare.

  • Iulia Dobrescu
  • 20th October 2017
  Reply

  Mi-ar placea sa particip la conferinta pentru ca si eu am trecut printr-o experienta urata in copilarie si mi-a luat ani de terapie sa inving o depresie majora. Acum ca mama imi doresc sa ii ofer baiatului meu un cadru emotional sanatos, in care sa se dezvolte armonios.

  1. Reply

   Sămânța ai sădit-o deja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.