2 comments
16th March 2020
Share:

Cum ne protejăm de Covid-19 aka Coronavirus?

Ultimul update 10.04.2020

Virusul SARS-CoV-2 produce afecțiunea Covid-19 (coronavirus). Până în acest moment se crede că acest virus ”a sărit” de la animal (liliac) la un animal consumat de om, spre sfârșitul anului 2019, într-o piață din Wuhan (China), o metropolă cu peste unsprezece milioane de locuitori.

În provincia Hubei, a cărei capitală Wuhan este, locuiesc în jur de 60.000.000 de persoane. În 23 ianuarie 2020 regiunea a intrat în lockdown, iar în 19 martie regiunea n-a mai înregistrat cazuri noi (pentru cinci zile consecutive), excepție făcând cei câțiva sunt aduși acasă din străinătate.

Acum, acest virus este răspândit masiv de OM, pe cale respiratorie. Virusul are nevoie de o celulă din corpul (gâtul) nostru pentru a se multiplica și răspândi, fără ajutorul omului virusul nu se poate răspândi.

La nivel mondial s-au impus NOI REGULI SOCIALE pentru A ÎNCETINI Covid-19.

Fiind un virus corona nou, care se transmite foarte ușor, pentru medici, orice minut este important pentru a trata pacienții existenți, dar și pentru a intra în posesia echipamentelor medicale.

E important să-l eradicăm, pentru ca să nu revină an de an, așa cum fac virușii care produc gripa sau răceala.

LISTA DE ZECE

la nivel individual:

1. Să păstram distanța de cel puțin DOI metri (sursa Organizația Mondială a Sănătății) când interacționăm cu o altă persoană, pentru că virusul nu poate circula prea departe în aer și cade, de unde se trage și a doua regulă:

2. Să ne spălăm pe mâini, des, 20 de secunde cu săpun, după ce am atins suprafețe, pentru că s-a testat și concluzionat că virusul poate sta între 3 ore (în aer) și 3 zile pe suprafețe, precum piele, textile, ambalaje, uși, șamd. Zonele de intrare în corpul uman sunt gură, nas, ochi, zone pe care trebuie să evităm să le atingem. (Cine credeți că nu-și mai roade unghiile?)

3. Să respectăm sfaturile autorităților, inclusiv pe a celor din România. Doar autoritățile pot estima cât poate duce sistemul medical. Boala se manifestă ca probleme grave respiratorii și atunci singurul mod de supraviețuire este conectarea la surse de oxigen.

4. Să stăm la domiciliu (să ieșim numai când este impetuos necesar: aprovizionare cu alimente, medicamente sau mers la spital) a devenit necesar, pentru că în cazul lui SARS și MERS, au existat câțiva purtători (oameni), care din cauze încă necunoscute, au răspândit virusul super repede în comparație cu majoritatea celorlalți contaminați.

Virusul se răspândește foarte ușor și responsabilitatea noastră a devenit să-l încetinim, ca lumea medicală să aibă timp pentru a-i trata pe cei bolnavi, pentru a intra în posesia necesarului medical, dar și pentru a găsi un tratament.

Autoritățile au și ele responsabilitățile lor: să testeze, să depisteze, să investigheze cu cine au intrat în contact cei contaminați, să izoleze cazurile infestate.

5. Să fim solidari, calmi, dar prudenți (discernământul ne rămâne). Să nu căutăm vinovați, nu acesta e momentul. Acum e timpul să fim solidari.

6. Să învățăm de la cei din Wuhan (China), dar și de la cei din S. Korea. Virusul a fost depistat la începutul lui Decembrie 2019, iar regiunea Hubei (China) s-a închis pe 23 Ianuarie 2020, multe săptămâni mai târziu, când erau mai puțin de 500 de cazuri confirmate.

Acolo, cadrele medicale poartă două rânduri de combinezoane, trei rânduri de mănuși de protecție, mască pe față și ochelari timp de șase ore, timp în care nu folosesc toaleta, nu se hidratează, nu mănâncă. Au pielea iritată de la transpirație, dar sunt pe baricade. Dorm doi în pat și au fost mobilizați din exteriorul acestei regiuni peste 40.000 de cadre medicale. Ei au învățat din experiența epidemiei Sars (2002) și mai apoi Mers (2012), deci i-a găsit ”pregătiți”, în comparație cu țările care au văzut așa ceva numai la știri. De fapt până acum nimeni n-a mai văzut așa ceva, din 1918, de la pandemia cu febra spaniolă.
Azi, 16 martie sunt un pic peste 80.000 de cazuri în Wuhan, dar în continuare sunt cazuri noi, puține, sub 50 pe zi, așa că l-au încetinit bine, dar străzile sunt goale de ȘAPTE SĂPTĂMÂNI.

Pe 19 Martie a fost prima zi când s-au înregistrat ZERO cazuri în Hubei și Wuhan timp de 5 zile consecutive. Pe 24 martie s-a raportat un caz nou.

** nu visez că România poate construi un spital cu 1600 de paturi în 14 zile, așa cum au făcut cei din Wuhan. Nici Germania nu știu că poate face asta. Sper totuși, iar dacă va fi nevoie mă duc acolo unde e nevoie.
**Legat de Italia: există în nordul Italiei o populație de peste 100.000 de oameni care își au originile în Hubei și lucrează în Italia în industria textilă. Măsurile drastice luate de oficialitățile române legate de Italia probabil că sunt foarte întemeiate și speră că sistemul italian medical e mai puternic ca al lor.

7. Să cumpărăm rațional, să facem cumpărături pentru vecinii mai în vârstă. Aceasta este o fereastră de oportunitate și pentru a observa ce și cât consumăm, sau la ce poftim. E o diferență între stomac gol și foame emoțională, așa cum e o diferență mare între stomac gol și foame de plictiseală, așa cum e o diferență între stomac gol și poftă.

8. Să avem grijă de sistemul imunitar (asta implică și o interacțiune plăcută la domiciliu, între membrii familiei, deci e timpul pentru reguli noi la timpuri noi). Aici îi revine fiecăruia responsabilitatea de a găsi metode de a-și păstra calmul.

9. Să ne informăm din timp: Febra (90%), tusea seacă (70%) și apoi dificultăți respiratorii sunt SIMPTOMELE PRINCIPALE ale bolii coronavirus. Așa că să ne informăm din timp unde este centru de testare din zona noastră și mai ales să nu confundăm coronavirus cu gripa sau răceala.

10. Să ne adaptăm la un nou stil de viață. Cadrele medicale sunt la rândul lor oameni. Nu s-au mai confruntat cu așa ceva până acum. Se adaptează din mers. Rolul nostru individual este de a ajunge în grija lor cât mai târziu sau deloc. Ei asta ne cer. Ei asta le cer oficialilor să ne transmită. Ei au nevoie de timp pentru a se adapta, timp pentru a face față.

Acesta este un virus nou și cu cât îl încetinim mai repede, ca o masă cât mai mare de pacienți să se recupereze, cu atât avem mai multe șanse de a-l opri.

În plus, orice minut de încetinire a virusului contează pentru cei care produc materiale de protecție pentru cadrele medicale, cât și pentru cei care le livrează.

Oamenii de știință preconizează că poate fi oprit în decurs de un an, abia după ce va trece prin 60-70% din populație, și doar populația recuperată va fi cea care-l va opri, pentru că nu-l va mai răspândi.

Se dorește eradicarea acestui virus pentru că omenirea nu-și permite ca acest virus să revină an de an și să măture populația.

O sursă sigură de informare este WHO (Organizația Mondială a Sănătății), www.WHO.int,  care zilnic ține o conferință de presă, pe care o postează pe youtube.

În România, sursă de informare este Ministerul Sănătății: Buletin Informativ.

Acest virus, pentru că se transmite atât de ușor și atât de repede, intră în categoria pandemiilor. MOMENTAN putem numai să-l încetinim. CUM? Să stăm acasă, aceasta este provocarea la nivel de individ, de fapt. Să stăm acasă. Autoritățile, cum spuneam, au alte responsabilități, munca de detectiv fiind vitală.

Doar cei recuperați pot opri răspândirea virusului, restul îl pot încetini doar.

Totul va veni mult mai credibil când unul dintre cei pe care-i cunoaștem va fi diagnosticat. Să ne gândim că această boală, coronavirus, nu va ajunge în cercul nostru de apropiați este utopic.

Eu sunt un om optimist. De la începutul lunii martie mă informez zilnic din surse foarte sigure. Am ascultat cartea Dedliest Enemy scrisă de Michael T. Osterholm PhD, MPH, care încă din 2017 a avertizat umanitatea că o pandemie este o chestiune de timp, după ce a fost pe baricade la Mers.

Acum să sperăm că autoritățile sunt pregătite după Sars (2002-2003) și Mers (2012-2015, 2018, 2019), dar dacă acestea apelează la sprijinul nostru, de a încetini virusul, atunci să-i ajutăm.

Solidaritate & Unitate = Sănătate!

 

Să ne vedem sănătoși în viitor!

A 29-a zi la domiciliu!

Düsseldorf, 10.04.2020

#WIRBELIBEMZUHAUSE

#STAMACASA

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

by
După cinci ani de căutări a luat naștere o nouă autoare pe acest blog, Iris. O persoană care a descoperit blândețea pe care o căuta Ela și al cărei scop este să se conecteze la Sursa Vieții cât mai des, până când nu se mai deconectează de la ea.
  1. Reply

    Multumesc pentru informatii si recomandari!

    1. Reply

      Sigur 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.