No comments
8th September 2018
Share:
Cu ce pornești de la zero?
Cu ce pornești de la zero?

Cu ce pornești de la zero?

Idea de a porni de la zero mi-a dat de multe ori fiori pe șira spinării. De ce tocmai acolo? Am câteva bănuieli care au legătură cu ce sunt eu în esență, dar nu am timp de o introspecție chiar acum.

Și totuși, pe o piață cu sute de cărți care trâmbițează că un nou început este o oportunitate cât Casa Poporului, mintea mea, până prin toamna lui 2017, nu a putut să înțeleagă această perspectivă.

Ce s-a schimbat în toamna lui 2017?

Spre sfârșitul verii lui 2017 cochetam cu idea de a milita pentru mutatul în Olanda sau Germania. Orice lobby în această direcție era strangulat de frica de a o lua de la zero, ca emigrant, cu copil mic și titulatură de femeie casnică.

Până într-o zi când am avut Revelația:

Stai soro, că nu o iei de la zero! Nu confunda trecerea la o altă rutină cu efortul pe care l-ai investi ca să înveți chineza, deși și asta-i o preconcepție, că limba chineză ar fi grea. De unde oi fi moștenit-o?  … Mda! Și prietenii

– Lasă că vorbesc cu ei la telefon, ne mai și vizităm. Se poate, dacă chiar asta-ți dorești cu adevărat.

O nouă perspectivă asupra luării de la zero

Înainte, când trebuia să încep ceva nou, un tăvăluc de frici mă măturau și mă lăsau stoarsă de îndoieli. Doream să fie cineva lângă mine care să mă susțină, deși eu nu o făceam decât pentru scurt timp. Entuziasmul inițial era cotropit de vocea mea interioară sau de alte voci binevoitoare care-mi spuneau să nu dau cioara vopsită pe vrabia de pe gard, că nu am cum să reușesc.

Între timp, am mai crescut. Poate unii se nasc înțelepți, însă în cazul meu înțelepciunea parcă face vizite prea scurte. Cu toate astea mi-a făcut cadou o perspectivă interesantă:

 • luatul de la zero este momentul, în care îmi fac curaj de a trece la acțiune pentru a-mi îndeplini o dorință.

Pornitul de la zero este momentul în care:

 • lamentările se retrag și dorințele se transformă în acțiuni precise;
 • apelez la toată trusa de calități pentru a-mi îndeplini visul, în loc să caut în desaga cu lipsuri;
 • defectele își pierd tăria și se educă în calitățile de mult râvnite;
 • ego-ul devine spectator la cum îmi îndeplinesc visul;
 • fricile sunt ascultate fără a fi temute;
 • trec cu ușurință peste etapele care mă scot din zona de confort;
 • la nevoie, flexibilitatea aduce perspective noi;
 • timpul se dilată, pentru că fac ceva ce-mi doresc cu adevărat;
 • mă bucur, pentru ceea ce voi deveni atunci când îmi îndeplinesc visul;
 • I challenge my status quo, again!

De la zero pornesc cu:

 1. intenția de a face ceva nou;
 2. un plan și un timp de îndeplinire al acestuia;
 3. setul de valori morale dobândite;
 4. toate abilitățile pe care le am deja formate;
 5. mintea și inima deschisă pentru a trece peste lucruri neprevăzute;
 6. o atitudine de hărnicie;
 7. declarația de autoestimare.Mi-am amintit de povestea unei tipe care m-a inspirat. După ce a terminat studiile superioare a mers la unchiul ei, om de afaceri, pentru a-i revizui planul de afaceri. Planificase în detaliu deschiderea unei firme. Domeniul de activitate: servicii de curățenie, deși ea ura aceasta activitate nespus de mult. Sprijinul pe care i l-a oferit unchiul ei a fost mai degrabă un sfat: ”du-te în teren, fă curățenie și mai vorbim după”. Abia după doi ani a deschis firma visată, dar de data asta știa și cum să formeze angajații când vine vorba de curățenie, nu doar să-i motiveze să curățe.

Așa mi-am dat seama, că dacă chiar dorim să avem un Bed & Breakfast în sudul Franței, la câțiva kilometri de un oraș mare, pe lângă vacanțele pe care le-am planificat în Franța,e indicat să învățăm să facem curat, noi, cu mânuțele noastre. Abia după ce reușim să facem curat într-un timp scurt, cu produse bio, la cote foarte ridicate de curățenie, să ne apucăm de învățat sârguincios limba franceză. Cred că dacă aceste etape sunt parcurse locația însorită, lângă un lac, în vecinătatea unui lan de lavandă ne va găsi.

Și ce oportunitate mai bună de a începe de la zero, ca administrarea cap-coadă al unui apartament de închiriat în regim hotelier pe airbnb.com și booking.com?

 

 

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.