9 comments
9th January 2017
Share:

ferestre-rusesti

Etapele de dezvoltare ale creierului, de la bebeluș la școlar

(Ferestre de Oportunitate)

Episodul 3/7 din seria Amintiri din copilărie, ”Copiii sub 6 ani”

Prezentarea acestui episod am făcut-o la finalul episodului precedent.

Toți ne facem mari, într-un fel sau altul. Felul în care ne vom trăi viața este în strânsă legătură cu modul în care ne-a fost calibrat creierul de cei care ne-au educat.

Neuroștiința a făcut foarte multe descoperiri în ultimele decenii în ceea ce privește creierul uman și astfel s-a observat predispoziția omului de a învăța CU UȘURINȚĂ anumite lucruri în anumite perioade ale vieții lui.

Creierul uman, încă din viața intrauterină, începe să asimileze informații. În primii ani de viață creierul cunoaște cea mai puternică dezvoltare din întreaga existență a unui om. Perioadele în care creierul dezvoltă abilități cu ușurință au fost numite ”ferestre de oportunitate”.

În România, noțiunea de ”ferestre de oportunitate” a fost adusă în atenția părinților și a profesorilor, la nivel național, de către Oana Moraru. Eu una de la ea am auzit prima dată. Apoi am început săpăturile pe cont propriu, mai ales de când sunt mamă.

Oana Moraru este mentor educațional și cutreieră România în lung și lat vorbind despre ”Școala de ieri, copilul de azi și lumea de mâine” în cadrul atelierelor:

 • Copiii sub 6 ani
 • Copiii între 6 și 12 ani
 • Adolescenții

În cadrul Atelierului ”Copiii sub 6 ani, Oana Moraru, pe care o puteți citi și contacta pe Vocea Părinților a vorbit pe larg despre FERESTRELE DE OPORTUNITATE.

Ce sunt FERESTRELE DE OPORTUNITATE?

Sunt anumite perioade din viața unui copil, când densitatea sinapselor și activitatea metabolică a anumitor porțiuni ale creierului sunt foarte înalte, iar creierul devine în mod particular eficient în anumite tipuri de învățare.

Un exemplu brutal: dacă unui nou născut i se acoperă ochii până la vârsta de 6 luni, el va orbi (acest lucru a fost demonstrat de câștigătorii premiului Nobel-David Hubel și Torsten Weisel).

Dacă în primele 6 luni de viață nu ne stimulăm bebelușii vizual, ei pot dezvolta probleme de vedere.

Alte studiile de specialitate** ARATĂ CĂ:

 • Creierul unui copil de 3 ani are 1000 de trilioane de sinapse, de 10 ori mai multe decât ale unui adult;

 • În jurul vârstei de un an, există o perioadă scurtă în care un copil produce în jur de 2 MILIOANE de sinapse pe secundă;

 • Până la vârsta de 6 luni, un bebeluș poate deja imita o activitate pe care a observat-o cu 24 de ore înainte.

  ** sursa: Scientific or Raising Kids Who Trive-by The Great Courses (Professor Peter M. Vishton)

 FERESTRELE DE OPORTUNITATE

specifice copiilor 0-6 ani

Aceste perioade critice demonstrează importanța mediilor stimulative conforme vârstei. Dacă totuși sunt ratate, nu înseamnă că ”lecția” în sine este pierdută, ci că, la vârstele următoare, timpul de învățare și efortul vor fi mai mari, afirma Oana Moraru.

În interviul pe care Tily Niculae i l-a luat Oanei Moraru la Itsy Bitsy în emisiunea Meditații pentru Părinți, Oana punctează importanța cunoașterii Ferestrelor de Oportunitate.

Episodul 4/7 va cuprinde o serie de activități pe care le puteam integra în viața copiilor noștri pentru o dezvoltare armonioasă.

Sursa poză: www.dreamstime.com

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
 1. Pingback: DRUMUL spre SUCCES trece prin STILUL TAU DE VIATA! Traieste cu stil!

  • Oana
  • 30th December 2017
  Reply

  Nu gasesc urmatoarele episoade, 4-7, pe blog, desi am tot cautat. Poti sa ma ajuti cu un link?
  Multumesc.

  1. Reply

   Ce crezi? Nu am apucat să le scriu. Însă iarna asta îmi voi face timp și pentru ele, după ce ne mutăm și ne instalăm.

 2. Pingback: Copiii au nevoie de adulți care să nu renunțe la ei | Cristina Oțel

 3. Pingback: Pledoarie pentru simplitate | Parinteala

 4. Pingback: Copiii ne aparțin până încep școala | Despre sufletul meu

 5. Pingback: #31 Inspirația săptămânii (25 feb - 3 mar 2017) | Cristina Oțel

 6. Reply

  Contributia Oanei la constientizarea in masa a importantei educatiei prescolare este de necontestat. Dar cand documentezi un material despre educatie prescolara in Romania nu poti face abstractie de FasTracKids. In momentul lansarii (martie 2007) publicul romanesc auzea pentru prima oara despre “Ferestrele de oportunitate”. Iata, spre exemplificare, un film de acum 9 ani: https://youtu.be/gyGhCteWUXk . Poate ca nu are FasTracKids expunerea media si nici veleitatile oratorice ale Oanei, dar prin acest program au trecut in cei 10 ani de cand se afla in Romania, peste 15.000 copii carora intr-o mai mica sau mai mare masura le-am marcat destinul.

  1. Reply

   Nu știam de acest program. Mulțumesc că mi-ai trimis link-ul. Îl voi implementa, mai ales că noi o creștem pe fiica noastră și în engleză (limba maternă a tatălui ei).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.