16 comments
1st September 2018
Share:
Ce înseamnă fericirea pentru un copil de clasa a cincea
Ce este fericirea în ochii unui copil de clasa a cincea?

Ce înseamnă fericirea în mintea unui copil de clasa a cincea?

Era sfârșitul iernii lui 2015, dar pentru mine era un nou început. Debutasem în antreprenoriat cu trei luni înainte, îmbătată de rezultatele alegerilor prezidențiale. Simțeam că pot muta munții din loc, iar misiunea mea era să-i ajut pe români să fie mai fericiți.

Eram în vizită la Galați, pentru a semna niște hârtii pentru Cristi, dar nu numai. Îl cunoscusem pe Cristi pe Facebook, în august 2014, când organiza primul Semimaraton desfășurat în Galați. L-am contactat să-i cer detalii și să-l felicit și așa am ajuns să devin membru fondator al Fundației Comunitare din Galați. Mă bucura să văd că cineva luase inițiativa și avea energia de a fonda o Fundație Comunitară, chiar în orașul meu natal. 

Celălalt motiv pentru care eram la Galați era pentru a susține câteva ore de dirigenție la școala generală unde fosta mea dirigintă din liceu era acum directoare. M-a bucurat că a avut deschiderea de a mă lăsa să preiau orele de dirigenție, pentru a vorbi cu elevii despre FERICIRE.
-Ce-i cu tine aici?

Mhoaaa, se aude în cor vocea colegilor. A luat 3 la română!

Stătea într-o bancă la fereastră, cu mult în fața primului rând de bănci, chiar lângă catedră. Pe jumătate întors către clasă, vroia să le țină piept colegilor, însă sub rafala de glumițe zâmbetul lui se topi. Le-a întors spatele, iar privirea i-a luat drumul palmelor în care frământa toate cuvintele pe care nu le rostise. Emoțiile sugrumate au pus stăpânire pe bărbia care începuse să-i tremure. 

– Liniște! V-o prezint pe Irina. A venit azi la noi să vorbim despre Fericire.

Ce context pentru debutul unei discuții despre fericire! Pfiu! Mă aflam în fața unei clase cu peste 25 de elevi, cu vârste de 11-12 ani, iar eu nu-mi puteam lua ochii și gândul de la unul dintre ei.

Capul lui perfect rotund părea prea greu pentru umerii împovărați de tristețe. Mâinile i se atingeau într-un joc de consolare. Stătea singur, izolat de toți ceilalți, în banca rușinii, pentru un trei la română.

Aveam nevoie de o soluție pentru depășit această situație penibilă. Văd câteva locuri libere în clasă și pe un ton cald și jovial merg lângă el și-l întreb:

-Heiiii, ai vrea să stai în altă bancă?

-Da, spune el gâtuit de efortul de a nu plânge.

-Uite chiar în spatele tău e un loc liber. Poate să stea lângă tine, o întreb pe fetița din prima bancă. 

-Da, îmi răspunde ea ușurată.

Acum puteam începe ora de dirigenție. Așa că inițiez o mică bârfă cu ei despre mine și cum am ajuns să fiu pasionată de ȘTIINȚA FERICIRII. După care lansez întrebarea: ”Pe voi ce vă face fericiți?”

Răspunsurile elevilor încep să dea năvală, iar termenul abstract, precum FERICIREA, începe să prindă contur. De la bani la note mari, de la gadget-uri la vacanțe, de la joacă la like-uri pe canalul de Youtube și contul de Facebook, până la răspunsul:

– Eu sunt fericit pentru că părinții mei mă iubesc și mă apreciază. Și verișorii mei mă iubesc și ne înțelegem foarte bine… Șiroaie de lacrimi i-au însoțit cuvintele. Cât ai clipi, ele i-au ajuns în palme. Erau aceleași palme ca mai devreme, palmele lui, ale copilul curajos, pe care l-am găsit în ”banca rușinii”.

Mă așez lângă banca lui, cu genunchii sprijiniți pe podea, și șoptesc doar pentru el:

Vii cu mine pe hol? Aș vrea să-ți spun un secret. Poți să ai încredere în mine? Ce zici? Mergem?

S-a ridicat și am pornit-o spre ușă. Pe hol și-a continuat plânsul. L-am lăsat să se descarce în hohote de plâns și potop de cuvinte. Eram din nou în genunchi, la nivelul lui.

I-am lăudat curajul de a-și arăta vulnerabilitatea și i-am mulțumit că nu le plătește colegilor cu aceeași monedă. 

-Nu-mi place să fiu rău, a suspinat el. Părinții mei mă înțeleg, când iau o notă mică.

-Ești un norocos! Nu toți copiii au așa părinți înțelegători. Tu nu râzi de necazul altuia, dar unii copii n-au puterea asta. Nici oamenii mari nu au puterea asta, să știi. Unii dintre noi mergem prin viață făcând haz de necaz fără să ne arătăm vulnerabili când suntem triști sau supărați.

Nici colegilor nu le-ar plăcea să stea în banca rușinii, așa cum nici ție nu-ți place. Iar râsul îi ajută să treacă mai ușor peste asta. Nu-i o musai o dovadă de răutate, cred că este mai mult un fel de-a face față unei neplăceri.

Îmi dădea dreptate printre ultimele sughițuri. S-a spălat pe față și împreună am convenit să ne alăturăm colegilor.

Mi-ați spus că sunteți fericiți și când vă jucați, preluând din nou atenția ochilor curioși care nu știau la ce să se aștepte. Atunci haideți să ne jucăm! Rațele și vânătorii? Mingea frige? Oină? Castel un, doi, trei? Știți măcar unul dintre ele?

Daaa!

-Deci știți să aruncați cu mingea?

-Daaa!

Perfect! Luați în mână o piatră. De orice mărime. Să fie perfectă pentru a ochi o țintă. E simplu până aici?

-Daaaa!

-Eu nu mă pricep la aruncat, dar mă pricep la fugă. Când dau eu startul, vreau să mă ochiți pe mine! Vă avertizez că sunt foarte rapidă și mă feresc foarte bine, chiar dacă sunt pe tocuri și în rochiță. Deci vă doresc succes cu trasul la țintă, că veți avea nevoie!

Fac câteva mișcări de încălzire ale brațelor, îmi scutur picioarele și îi anunț că sunt pregătită să dau startul.

-3, 2, 1 start!

Pietrele încep să curgă spre mine. Jonglez și mă feresc. O piatră însă mă lovește și mă încetinește. O alta mă dezechilibrează. Următoarele pietre mă îngenunchează. Chicotelile și hlizeala s-au oprit. Eram în genunchi, în fața clasei, cu fruntea sprijinită pe palme. Îmi ridic ușor privirea și întreb cu glasul stins:

-Ce-ați făcut?!

Liniștea era grăitoare. Mă ridic în picioare sub privirile care încercau să se ascundă de ochii mei. O mână, cea mai frumoasă mână pe care am văzut-o vreodată, s-a întins până pe umărul drept al colegului pe care l-am găsit în banca rușinii.

Băiețelul a zâmbit. S-a simțit în sfârșit înțeles.

-V-am pus la pământ, se aude o voce mai curajoasă.

-Păi de ce, că pietrele erau invizibile?

-Pentru că au fost prea multe! se aude o altă voce.

-Iar vorbele, cuvintele, sunt vizibile?

-Nu. Sunt tot invizibile, rostește cineva.

-Și credeți că ar putea cuvintele să pună pe cineva la pământ?

Tăcere îndelungată și un Mda…

-Și când cineva e la pământ, e fericit?

-Nuuu, se aud vocile lor…

-Unde suntem noi acum? am întrebat eu ca să-i scot din joc și să-i aduc în realitate. Sprâncenele lor ridicate m-au făcut să reformulez. ”Fizic, unde suntem noi?”

-La școală, în clasă, la etajul unu, în bancă, vin pe rând răspunsurile.

-Care-i rolul ferestrelor pe care le are clasa voastră?

-Să ne protejeze de vânt, de ploaie, de zgomot, de frig.

-Iar dacă afară ar fi o vijelie și în aer ar zbura crengi de copaci, gunoaie, bucăți de gheață le-ați ține deschise sau închise?

-Închiseeeee …

-Dar ce s-ar întâmpla dacă le-am lăsa deschise?

Un scenariu apocaliptic începe să prindă contur pe măsură ce răspunsurile veneau: ne-ar zbura caietele de pe bancă, ar intra gunoaie, gheața ne-ar lovi, am fugi ca să ne adăpostim…

-Păi unde să fugim, că toate ferestrele, din toată școala, ar fi deschise în timpul uraganului, contribui eu. Peste tot ar zbura pietre, bucăți de bănci, de scaune care sparg ferestrele. Sunt cioburi peste tot.

-La demisol. Acolo sunt ferestre mici cu gratii.

-Și am ajunge acolo teferi și nevătămați?

-Nuuuu, cu julituri.

-Cu capul spart, pufnește cineva în râs.

-Ce-am face după ce s-ar opri furtuna, îi întreb? 

-Ne-am bucura!

-Am cere ajutor!

-Am merge la spital!

-Deci ne bucurăm că s-a terminat vântul și trecem la evaluarea pagubelor? Apoi luăm scutire de la medic și stăm acasă ca să ne recuperăm. Administrația școlii strânge bani pentru reparații și montează geamuri noi, poate și obloane de data asta, ca să fim mai pregătiți la următoarea furtună și să micșorăm pagubele. Așa-i?

-Daaaa!

-Și pentru furtunile de cuvinte, cum putem să ne pregătim, ca să le facem față? Că ele vor apărea. Și anunțate, provocate de noi și neanunțate, când sunt provocate de ceilalți …

-Tragem obloanele și așteptăm să treacă.

-Nu le mai provocăm, vine un alt răspuns.

-Și cum facem să nu mai provocăm rafale de cuvinte, care am stabilit deja că ne pot pune la pământ?

-Folosim cuvinte mai frumoase!

-De apreciere!

-Cuvinte de laudă!

-De admirație!

-De dragoste…

-Pline de iubire…

-Cuvinte blânde…

-Nu spunem nimic…

-O să notez pe tablă, ca să-mi rămână bine în cap, ce anume am învățat azi de la voi ”despre Fericire”:

 1. când râdem de cineva supărat este posibil să-l întristăm sau să-l înfuriem;
 2. râsul este și un mod de a face haz de necaz și a trece mai ușor peste situații neplăcute, nu-i musai un atac la persoană;
 3. o rafală de cuvinte răutăcioase ne poate pune la pământ;
 4. deși vorbele sunt invizibile pot face răni vizibile, care se văd pe fața noastră;
 5. din când în când, ne vom afla în furtuni de cuvinte; atunci putem trage obloanele pentru că aceste vorbe nu ies din noi, deci nu sunt ale noastre și putem alege să nu le înghițim ca pe apă, ori să le mâncăm ca pe mere; 
 6. putem fi mai atenți la ce cuvinte folosim cu noi și ceilalți, putem inclusiv să nu spunem nimic;
 7. putem oricând să ne cerem iertare, dacă observăm că am jignit sau întristat pe cineva.

– ”Oau! Am învățat azi câteva lucruri împreună. Vă aplaud pentru că ați descoperit puterea cuvintelor și vă mulțumesc pentru această lecție despre Fericire!”, adaug eu în încheierea orei de dirigenție.

”Când mai veniți la noi?”, se aude o voce care-mi dă speranță.

 

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
 1. Reply

  pfoai.. ce articol frumoooss! 🙂

   • Ela
   • 7th September 2018
   Reply

   Viața și minunile ei. Thanks girl!

 2. Reply

  Cat de frumos ai scris! Am citit cu sufletul la gura. Pe de alta parte, mi se pare horror treaba asta cu banca rusinii.

  1. Reply

   sper că au eradicat-o

 3. Pingback: #41 Inspirația săptămânii (6 - 12 mai 2017) | Cristina Oțel

  1. Reply

   uluitor

  • Daniela
  • 12th May 2017
  Reply

  Foarte fain scris. Am plans… Multumesc!

 4. Doamne, dar frumos mai scrii Irina!!!

  1. Reply

   🙂

  • Nina
  • 11th May 2017
  Reply

  Irina, ce fain ai scris si cât de bine ai surprins tot.Mi- ai amintit de o experienta trăită.

  1. Reply

   Da, sigur avem fiecare un momențel din ăsta în inimile noastre :).

 5. Reply

  Ce frumos ai scris! Ai pastrat si suspansul cu pietrele acelea si tot! In ce context ai vorbit cu copiii, e vreun program/ plan :)? Sunt doar curioasa.

  1. Reply

   doar inspirație de moment. AM fost în săptămâna altfel și am vorbit despre Fericire, un hobby de-al meu 🙂

   1. Reply

    Fericirea e un hobby de al tau? Suna bine 😉

 6. Reply

  Minunat ce ai facut pentru baietel. Trist ca in ziua de azi mai exista banca rusinii…

  1. Reply

   Și pe mine m-a luat prin surprindere. Însă fără banca rușinii cine știe dacă ne-am fi bucurat de așa o lecție de viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.