One comment
1st May 2017
Share:

 Ziua Revoluției Alimentare | 20 MAI

-Cred că mi-am spălat hainele de vară la 60 de grade, că au intrat la apă! zic eu bucuroasă într-un fel, că tocmai găsisem pretextul ideal pentru o tură de shopping. Cu un an în urmă, în timp ce cumpăram haine care să se potrivească poziției mele de corporatistă, nici prin cap nu-mi trecea ca vara următoare voi avea statutul de emigrantă și că-mi voi face debutul în antreprenoriat.

El își drege gâtul sugrumat de vorbele ce urma să le rostească: ”Auzi, dar tu de când nu te-ai mai cântărit”?

Vorbele lui îmi despicară ochii de sprâncenele perfect pensate. ”Ce vrei să spui?” mă răstesc eu de parcă brusc nu mai pricepeam o boabă de engleză, deși în sinea mea spera ca vorbele să aibă un înțeles dublu.

”I`m just saying” o scăldă el zâmbind.

Așa a început un nou capitol din viața mea. În vara lui 2009, la fix 30 de ani, când mi-a fost atrasă atenția că m-am îngrășat 10 kilograme în … ATENȚIE!!!  3 luni!

Și NU, NU eram gravidă!


Un nou început e mereu binevenit, oricât de înspăimântător pare a fi.

Așa mi-am schimbat obiceiurile alimentare. Pe toate! Am început să mă cântăresc dimineața și seara pentru că aveam nevoie de feedback. Mâncam des, de 3 ori pe zi, plus două gustări, dar porțiile erau reduse.

Am urmat totuși o serie de pași care pot fi urmați de oricine care dorește să slăbească un pic:

 • zahărul a fost eliminat complet din casă, inclusiv din cafea
 • nu m-am înfometat ca să slăbesc și am slăbit 12 kg în 16 luni
 • am început să citesc etichetele produselor alimentare 
 • am scos din alimentație E621, potențiator de gust (care-n unele țări este interzis: Noua Zeelandă este una dintre ele)
 • am înlocuit paharul de bere cu cel de vin
 • am scos uleiul de floarea soarelui din mâncăruri

Cine mi-a fost mentor pe acest drum al transformării?

Pe acest drum, al reinventării din punct de vedere fizic, am pornit după ce am vizionat un Ted Talk, în care Jamie Oliver (chef, autor, soț, tată a 5 copii) povestește despre perversa industrie alimentară și impactul alimentelor asupra sănătății noastre.

Roaba de zahăr pe care un copil o mănâncă în cinci ani de școală primară doar din lapte m-a pus pe gânduri. ”Bine că americanii au bani și de studii de cercetare și măcar știu ce probleme au”.

Și uite așa a pornit FOOD REVOLUTION DAY aka ZIUA REVOLUȚIEI ALIMENTARE de la Jamie Oliver și visul lui, pe 20 Mai, care a ajuns și în România mulțumită Ambasadorilor care s-au școlit la școala lui Jamie.

Vă enumăr ce nu găsiți la mine în casă:

 • salamurile, ruladele, crenvurștii
 • iaurturi cu fructe, gemuri, dulcețuri
 • zahăr
 • ulei de floarea soarelui
 • pastele făinoase din făină albă , orez alb, pâine albă

Azi, sunt iar pe acest drum al luptei cu kilogramele și al disconfortului fizic și psihic pe care cele 5 kilograme mi-l oferă zilnic. Din timpul sarcinii, adică de prin octombrie 2015, am reușit, deși nu mi-am dorit, să devin consumatoare de dulciuri. Pe nesimțite, consumul de ciocolată face încă parte din rutina mea zilnică.

Așa că m-am decis ca pe 20 Mai să-mi mai fac o resuscitare din punct de vedere alimentar. Voi merge la un eveniment în București cu tema Food Revolution (Revoluția Alimentară) pentru că am nevoie să o iau de la zero.

Cine are nevoie inspirație în bucătărie, de hrană vizuală, de socializare pe tema Alimentației poate veni, în limita locurilor disponibile, pe 20 Mai 2017, La Conac. Găsiți aici toate detaliile despre eveniment. Eu una vreau să mă bag la ora de sport cu Valentin Vasile :)))). Nu știu ce voi face cu Isabella sau dacă mă vor ține balamalele, dar improvizez eu ceva la fața locului :)))).

PS: Suntem ceea ce mâncăm ;), iar asta vă las pe voi să digerați :)))). Mie una îmi cade greu la stomac treaba asta cu ”Suntem ceea ce mâncăm” … pfiu!

PPS: În anul mai 2018 am descoperit o carte care mi-a mai lărgit viziunea asupra mâncării, asta pentru că într-un an nu am reușit să ajung la greutatea dinaintea sarcinii. Cartea se numește Hrana Yoga, de Omraam Mikhael Aivanhov.

Foto credit: Till Rabus

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
 1. Pingback: Da, copilul se învață cu mâncare pe care i-o oferim! Despre alimentația sănătoasă la copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.