No comments
28th August 2016
Share:

Pentru o viață sănătoasă respectați mesele principale ale zilei!

Apreciez inițiativa acestei campanii naționale și am să detaliez mai jos ce înțeleg eu prin: ”Pentru o viață sănătoasă respectați mesele principale ale zilei”!
Îndemnul de mai sus face parte dintr-un calup de 5 spoturi pe care CNA-ul le-a implementat la nivel național. Mi-am aruncat un pic un ochi pe pagina lor și am extras misiunea CNA-ul în ceea ce-i privește pe copiii ce se uită la televizor: ”…ţinând cont de responsabilitatea atribuită prin lege Consiliului Naţional al Audiovizualului de a asigura, în programele audiovizuale, protecţie dezvoltării fizice, mentale şi morale a copiilor, interesaţi în cel mai înalt grad de creşterea şi educaţia copilului în spiritul valorilor şi al idealurilor democratice, proclamate de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului şi de Convenţia europeană a drepturilor omului, conştienţi de necesitatea pregătirii copilului pentru o integrare armonioasă în viaţa socială, …”

Am subliniat ”protecția dezvoltării fizice, mentale și morale”  pentru ca să-mi amintesc că datoria mea de părinte este mult mai complexă decât a veghea copilul să nu cadă din pat.

Vreau să fiu prezentă ca să pot corecta ce-mi iese pe gură, pe pilot automat.

De exemplu: într-o dimineață pregăteam micul dejun, cu mama (care era în vizită) și Isabella, care privea curioasă din brațele bunicii. Cele două dau un ocol insulei din bucătărie, apoi se opresc în dreptul plitei, unde mama exclamă: ”vezi Isabella cum se zbat ouăle în crăticioară?”.

– Mama, poți să repeți ce ai spus, te rog?

– Uite Isabella, ouăle se fugăresc în crăticioară, vezi cum se joacă ele? zice mama spre mulțumirea mea, dându-și seama de puterea verbului ” a se zbate”.

Cum de s-au strecurat ”ouăle se zbat” într-o dimineață plăcută de vară? Ei bine, la câțiva kilometri distanță, pe patul unui spital, tata se zbătea, la propriu, pentru viața lui, și oricât de greu ne-ar fi nouă, adulților să ne acceptăm vulnerabilitatea în fața bolii, avem responsabilitatea de a-i hrăni pe cei mici nu doar cu mâncare, ci și cu sentimente elevate și cuvinte de frecvență înaltă.

Viața sănătoasă

Am înțeles că sănătatea fizică o influențează pe cea mentală și viceversa, și asta abia când am făcut ulcer (de care m-am vindecat pentru că am tratat cauza). De asta, alături de alimentele pe care le bag în gură, hrana emoțională și spirituală pe care creierul și inima mea le-a consumat au fost în egală măsură importante. În 2009 am aflat pentru prima dată de monosodiumglutamat și impactul lui asupra creierului nostru și implicit alimentației noastre, iar în 2014 am aflat de rolul triptofanului, triptofan care se găsește în laptele matern, asta dacă mama consumă produse bogate-n triptofan.

Ca să nu mai zic, că abia în 2018, luna mai (când am adăugat acest paragraf) am aflat de Hrani Yoga, scrisă de Omraam Mikhael Aivanhov.

Respectați mesele principale

Mic dejun, prânz și cină. Trei momente ale zilei cărora le dau importanță. Chiar dacă sunt mămică păstrez același orar al meselor, iar dacă bebe nu doarme o luăm cu noi la masă. 

A mânca în liniște am crezut că este un mit și că oamenii au nevoie de socializare mai ales la masă, că asta ne apropie, dar se pare că nu este chiar așa. La masă avem nevoie de liniște. Să avem puterea să ne oprim gândurile și planurile și să respirăm profund în timp ce mestecăm rar.

Mâncatul la ore fixe, în liniște, în cantități un pic mai mici decât cele care ne-ar da senzația de sătul până în gât, ore fixe.

Eram obișnuită să mănânc o dată-n zi și asta seara, în fața televizorului sau pălăvrăgind de zor despre ziua ce dădea să se încheie. Nu-i de mirare că sănătatea mea a avut de suferit. Dar mi-am dorit să duc o viață fără dureri zilnice de stomac și am reușit. Mi-am propus să-mi respect corpul și am reușit. Pentru că practic, asta-i singura mea avuție vizibilă, corpul, fără de care spiritul meu nu s-ar putea face vizibil.

Acum, mai 2018, cred că pentru o viață sănătoasă e nevoie de mai mult decât a mânca la ore fixe. Calitatea alimentelor, ambianța și compania joacă și ele un rol important.

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.