No comments
18th May 2016
Share:

 

Prima lună alături de bebe, perioada de lăuzie

Perioada de lăuzie sau perioada magică de după naștere în care mi-a fost greu să mă opresc din a o privi pe bebe Isabella. Am vizualizat această perioadă cu mult timp înainte de a rămâne gravidă, ca un film în care eu o alăptez pe bebe, în care noaptea dormim împreună toți trei iar pe parcursul zilei doar noi două. Singura excepție au fost primele 10 zile în care eu am depins realmente de prezența unui adult care m-a hrănit și m-a ajutat să o regurgitez pe bebe de cele mai multe ori deoarece mobilitatea mea era redusă din cauza hemoglobinei reduse, urmare a hemoragiei de după expulzia placentei.
În această perioadă de lăuzie cred că am reușit să decodific toate sunetele pe care bebe le scoate și chiar și a rarele reprize de plâns răsunător, pe care le-am pus pe seama durerilor de burtică, pentru că de fiecare dată a încetat să plângă imediat cum a eliberat gazele.

Ce am mâncat în perioada de lăuzie?

Pentru că alăptez din primele ore de viață a lui bebe și pentru că îmi doresc să nu plângă din cauza durerilor de burtă am avut destulă grijă cu alimentația, iar după o scenă de plâns în ziua de Paște, când am consumat pască și cozonac și o cafea, am decis să scot din alimentație produsele lactate și cafeaua cu cofeină. Din acel moment a mai plâns după ce am consumat la restaurant spanac gătit și supă de linte, care cred că aveau produse lactate în compoziție. Altfel, bebe este liniștită și activă în același timp, exact cum mi-am și imaginat-o.

Pentru ca să-mi tratez anemia crâncenă cu care m-am ales după naștere pot spune că am mâncat la greu, inclusiv noaptea. Ce am mâncat? Produse bogate în fier, suplinite și de Lactiferon, timp de două săptămâni (când feritina ajunsese la 422 ng/mL) și Altrifer timp de patru săptămâni. După fix o lună de la naștere hemoglobina a revenit la 11,9 g/dL (valoarea egală cu cea din ziua în care a demarat travaliu) de la 5,7 g/dL (valoarea cu care m-am externat, pe proprie răspundere).

În primele săptămâni am consumat următoarele alimente, bogate în fier:

– friptură din carne de vită
– ficat de vită la grătar
– ficat de pui la grătar
– carne de miel la cuptor cu mentă
– carne de vită tocată
– salata de sfeclă roșie cu baby spanac, zeamă de lămâie* și semințe de chia*
– *produsele bogate în vitamina C ajută la absorbția Fe, iar cele bogate-n Ca inhibă absorbția de Fe
– fistic
– stafide
– suc de sfeclă roșie și măr
– biscuiți din ovăz și migdale
– rubarbă
– avocado
– fasole roșie
– orez brun
– shaorma de curcan (făcută acasă)
– banane
– mere
– kiwi
– portocală
– legume la grătar (ardei gras, roșie, morcov)
– humus
– asparagus
– carne de pui la cuptor
– legume la cuptor: morcov, ceapă, țelină
– lipie din făină integrală
– ovăz cu stafide și miere de albine (fiert în apă) la micul dejun
– smoothie-uri de fructe
– condimente: sare, piper
– ierburi folosite la gătit: busuioc, mentă, coriandru, rozmarin
– salată, valeriană, baby spanac
– roșii, castraveți, ridichi, ardei capia, măsline, ou fiert
– paste integrale cu sos de legume
– pâine de secară sau integrală cu unt de arahide și miere de albine
– o gură două de alcool: vin roșu, bere, șampanie
– cafea decofeinizată
– apă, apă de cocos
– și somn ori de câte ori mi-a fost somn

Produsele de mai sus făceau parte oricum din dieta mea alimentară, așa că mi-a fost ușor.
După ce am ieșit din spital aveam cu 10 kg mai puțin, iar în prima luna am mai dat jos unul. Încă mai am 4 kg extra și o burtică ce nu e tocmai estetică (am ceva semne pe burtică-vergeturi, în jurul buricului mai ales, zonă care a fost cât se poate de întinsă și lucioasă în ultimele luni de sarcină).

Cum o port pe bebe?

În săptămâna a a treia de după naștere am achiziționat un wrap elastic pentru că-n mintea mea așa mi-am dorit să o port pe bebelină și pot să spun că adoarme foarte repede din momentul în care o așez în el.
Pentru mine este foarte comod, deși ea cântărește peste 4700 grame, însă mi se pare un mod atât de firesc și natural de a o purta, iar senzația sufletească de a o simți atât de aproape și în siguranță este de nedescris. În acest fel mi-am asigurat un confort psihic pe care nu l-am avut până acum.

Pentru că eu am fost foarte slăbită după naștere, am decis să-i cumpărăm și căruț și în săptămâna a doua am scos-o în parc în landou, unde a dormit dusă.
Acum, după ce am cumpărat wrapul elastic landoul îl mai folosim în casă ca pătuț pe timpul zilei unde mai doarme din când în când. De bun augur este scaunul de mașină, care se atașează la căruț și se rabatează și pe orizontală, unde doarme când ieșim la terasă.

Igiena lui bebe

Am decis să-i facem baie după ce-i cade buricelul și asta s-a întâmplat abia după 14 zile. Buricelul l-am curățat cu alcool 70 de grade și bețișoare de urechi. Primele două săptămâni am spălat-o local, pe mânuțe, pe față și gât cu apă călduță și șervețele uscate înmuiate un pic în apă.
Când îi schimb scutecelul tot șervețele înmuiate în apă folosesc. Am achiziționat și șervețele umede fără parfum și alcool, dar le-am folosit doar când nu eram acasă.
Urechile momentan nu i le-am curățat pentru că nu a fost nevoie. Scalpul nu i l-am spălat cu șampon încă, doar apă. Ochișorii i-am curățat și cu ser fiziologic dar și cu un șervețel înmuiat în apă.
Nu folosesc pudre ci o cremă pentru păsărică (făcută în farmacie, adusă de sora mea de la Constanța).
Îi mai fac din când în când masaj la picioruțe (deși aș numi-o mai degrabă joacă) cu un ulei fără parfum și parabeni. Hăinuțele nu le calc, că nu găsesc că-i important, i le spăl separat de a le noastre în schimb.

Somnul lui bebe

Bebe doarme în medie 3 ore între mese, dar a dormit și 4 ore, și 5, și chiar și 6. Nu o trezesc niciodată să-i dau să mănânce, sau poate am trezit-o de vreo două ori la început (ziua 5 și ziua 6) când îmi explodau sânii.
În timpul zilei doarme uneori și două ore, depinde de cât de mult mănâncă înainte de culcare. De obicei am grijă să o regurgitez de câteva ori în timp ce mănâncă și în acest fel sigur doarme trei ore. Dacă o las să adoarmă la sân, ceea ce se mai întâmplă, se trezește după o oră-două să mănânce. Pentru că nu mi se pare odihnitor pentru ea (are un somn mai agitat și molfăie, de parcă ar fi la sân), și pentru că poate fi incomod și pentru mine evit această situație pe cât posibil.
De dormit noaptea doarme în pat cu noi, între noi mai exact, în wrap, în landou sau în pat pe timp de zi, pe mine sau pe tăticul ei, atunci când nu avem altceva de făcut.
Al patrulea trimestru de sarcină, sau lăuzia, a fost o perioadă de descoperiri, de relaxare, de iubire necondiționata, de renaștere.

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.