2 comments
8th November 2016
Share:

Prima masă la restaurant, la 6 luni. Despre diversificare …

Câteva luni după ce se nasc, acești bebeluși drăgălași pășesc în lumea gustului, altul decât laptele. Sunt zeci de mii de forumuri, de grupuri (mi-am alocat o zi să le citesc și atâta biciuială n-am mai văzut din serialul ”sclava Isaura”), de pediatri, de cărți care ne sfătuiesc cum să facem. Pentru mine, recunosc că a fost o mare presiune și mă gândeam cu groază la acel moment, când va trebui să-i dau să mănânce.

Deja mă gândeam să o alăptez exclusiv până la 12 luni, doar doar se va face lumină în capul meu. Că de unde să încep…când e vorba de copilul meu, acest copil unic, pe care niciun pediatru n-are cum să-l cunoască într-o consultație de 20 de minute și cu toate astea ne-ar fi trimis acasă cu o listă lungă de recomandări.

Și cât cochetam eu cu idea alăptatului exclusiv până la vârsta de 12 luni, am luat-o pe Isabella cu noi în bucătărie de câte ori mâncam și ea nu dormea. Și uite așa, ea stătea în scoică, iar noi găteam și mâncam.
Apoi am luat-o la noi în poală în timp ce mâncam și a început să se întindă după farfurii, am lăsat-o să atingă mâncarea.
Apoi a început să mestece, în gol, așa cu făceam noi.
Iar într-o zi, de pe la 4 luni și ceva a început să deschidă gura atunci când o deschideam și noi, atunci când lingura ne ajungea în dreptul buzelor. Am lăsat-o să se joace cu lingurițe goale, pe care încet încet le-a direcționat către gură.***
*** la 7 luni, deja duce singură lingurița la gură, cu mâncare cu tot. Bine…ce-i pe fața, mâinile, hainele ei … mai bine nu intru în detalii … însă cum altfel să învețe?!
Și am început timid, să-i dăm pe buricul degetului …una alta (de pe la 5 luni și 7 zile).
Fix la 5 luni era cu mâinile în salata de sfeclă roșie și morcov … se juca spre disperarea bunicilor care țipau că se murdărește fata. Nu mânca…doar că experimenta cu mâinile și cu nasul…mirosea.
Apoi a luat o bucată de ficat la grătar și a mozolit-o….până s-a plictisit sau a obosit….nu a mușcat…că nu avea cum, dinții i-au apărut la fix 6 luni, în 7 zile, doi (jos).
Cu o săptămână înainte de a face 6 luni am început să-i facem piureuri din diverse fructe și legume. Regula de a-i da 5-6 zile aceeași mâncare nu a rezonat cu noi. Nu ne-a fost frică de alergii.
În paralel i-am pus bucăți de legume sau fructe lângă. Piureurile au devenit repede o amintire. Apelăm la ele dacă ne grăbim să prindem un tren și nu avem timp să stăm la masă pe îndelete. Atunci avem variantele flămândă versus piure versus mâncat cu mâna în tren….ghici cine are câștig de cauză :)?

Prima masă la restaurant a mâncat dorada și a molfăit castravete

Atâta ce se mai minunează lumea când o vede, mâncând  sau făcând ce mai face ea, și o scuipă să nu o deoache. Oameni buni…nu-i o întâmplare fericită că s-ar fi răsturnat carul plin de noroc la noi în ogradă … că așa au unii oameni copii precoce. Am muncit mult și ”cu cap” să ajungem aici, cot la cot cu bărbatul meu.

Autodiversificarea (BLW) nu-i pentru cei slabi de înger

De la 6 luni mănâncă singură, ce-i punem în față. Sigur, că-i dăm și piureuri, ovăz fiert sau alte lucruri moi, dar mușcă și mestecă din castravete, ardei gras, roșie, măr, pâine neagră, ou.
La restaurant, ”ne-a scuipat-o” de deochi multă lume … că întrebau cât are și se minunau că mâncă singură, în scaunul de copil, roșie, castravete și dorada.
Nouă nu ne sare inima din piept când se îneacă și nu începem să-i cărăm pumnișori pe spate să o ajutăm. Avem încredere în ea, o lăsăm să-și facă treaba, nu intervenim, decât atunci când e recomandat (deși n-a fost cazul).
Atâta timp cât tușește copilul are totul sub control, chiar dacă-i curg lacrimile, că ce doamne iartă-mă…și nouă ne dau lacrimile când ne înecăm, lor de ce nu le-ar curge?!Azi, la 6 luni și trei săptămâni mănâncă de 3 ori pe zi, cu noi la masă iar înainte de somnul de dimineață, prânz și noapte servește și o porție de țițis, la care se adaugă și ceva mufări pe timpul nopții.Disclaimer: acest articol a fost șters de admin din grupul BLW România (creat pe Facebook) … reacțiile au produs o ”revoluție”, așa că vărsarea de sânge s-a lăsat cu ștergerea acestei postări neadecvate și incompatibile cu Autodiversificarea/BLW 😀

Înainte să căutăm copilul în gură ne uităm în poala ei

Sunt momente în care dispar bucăți mari de ”ceva” și începem munca de detectiv…unde-i bucata?…de fiecare dată era în poala ei.

Glumele, după masă …

Nu ne punem pe hlizit și pe făcut glume la masă. Ea are gura plină. Atunci când râde trage aer în piept. Acuma…să tragi aer în piept cu gura plină de bucăți de mâncare….și pentru un adult poate fi o provocare…așa că ne abținem de la a o face să râdă, deși ne e foarte greu nouă să nu râdem…că-i așa de haioasă uneori.

”Aveți noroc, cu un așa copil cuminte … ”

Dacă aveam noroc probabil că aș fi câștigat deja la loto, deși timpul nu-i pierdut, că joc săptămânal.
Așa e și cu Isabella … frate … soro … eu și Schmitzy chiar muncim … punem efort în creșterea ei … suntem consecvenți…o observăm, o analizăm, o ascultăm și apoi implementăm ceea ce considerăm că o poate ajuta să aibă un nivel de frustrare cât mai scăzut, iar implementarea asta vine pe bâjbâite … ne inspirăm dintr-o carte, mai din stânga, mai din dreapta, mai din instinct.

Iar cuvântul cuminte….mă sfredelește pe creier…nu-l folosesc, e prost înțeles. Cooperant….e lucru în echipă…copiii învață de la noi …  tot. Dacă până la 6 luni copilul nu ar fi interacționat cu noi, mâncând, păi cred și eu că aș fi bătătorit drumurile la pediatru să-mi spună de ce nu mănâncă.

Disclaimer: nu-i dăm sare, zahăr sau miere, și nici produse de vacă. Îi dau totuși iaurt de capră. Totul pasteurizat!!!

Ei bine…răspunsul nostru e simplu… mănâncă ”pentru că a avut când să învețe, de la cine să fure meserie”…

Poftă bună!

Am citit/ascultat:

The Peditrician”s Guide to Feeding Babies and Toddlers de Anthony F. Porto & Dina Dimaggio
Nutrition Made Clear-audio book Great Courses
Scientific Secrets for Raising Kids Who Thrive-audio book Great Courses

PS: daaaa…se face dezastru în bucătărie … însă durează doar câțiva ani 🙂

PPS: Isabella stă în fund singură de la 5 luni, se ridica din poala noastră în picioare, pe masă, de dinainte de 6 luni, capul și-l ține, cum au zis unele mămici care au văzut-o ”din prima zi”. La naștere a avut 4200 grame și s-a născut natural la 41 de săptămâni. A fost și este alăptată. La 3 săptămâni s-a desprins de pe mine, până atunci a dormit pe mine sau pe soțul meu, iar la 3 săptămâni a început să se întindă și să-și proclame independența. Dormim toți 3 din prima zi, în același pat. Noaptea încă suge la sân, ziua doar când se culcă, obiceiul ăsta și l-a format singură.
Isabella e un copil crescut pe dușumea, pe saltea, cu oglindă mare lângă ea. Interacționează săptămânal cu copii de vârsta ei sau toddleri.
De la 6 luni folosim și metoda #cerculsiguranței în educația ei, mulțumită seminariilor ținute de psih. Nina Sofian.
Nu-i concurs și fiecare prunc are ritmul lui, de asta orologiul de la 6 luni nu-i obligatoriu, e doar orientativ.
Am văzut bebeluși care nu stau în șezut la 6 luni, deci nu-i recomandată diversificarea sau hrănirea pe spate.
foto: galeria personală

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)
  1. Reply

    Mergem :). Mergeam înainte în doi iar de ceva vreme mergem în 3, chiar ieri am mai avut o escapadă 😀

  2. Reply

    voi mergeți la restaurant? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.