No comments
17th October 2018
Share:

Relația de cuplu la 30 de luni după nașterea copilului

Ne naștem într-o relație, suntem răniți într-o relație și putem să ne vindecăm într-o relație, cea parentală sau în relația de cuplu. Asta se predică în literatura de specialitate, iar asta cred și eu.

Încă înainte de a fi însărcinată am spus că vreau să ne creștem copilul singuri. Probabil că doream să demonstrez că se poate crește un copil și fără ajutorul bunicilor, al bonelor sau al creșelor. Era o suferință veche de-a mea, care s-a transformat într-o ambiție personală. Tot eu mi-am promis că voi petrece primii trei ani cu copilul și că voi fi o mamă devotată.

Mă felicit pentru intenția de a petrece cei mai importanți ani ai copilului în prezența lui. Însă, uneori aș fi vrut să strig că nu mai pot. Și cred că am și făcut-o de câteva ori. Nici nu bănuiam eu că este nevoie de atâta muncă la interiorul meu, ca părinte, atunci când mi-am luat acest angajament.

Nu aș fi bănuit, că tranziția de la viața fără copil la viața cu copil va fi tumultuoasă. Nici că relația de cuplu avea să primească o lovitură de stat. Dintr-o oboseală psihică, și nu din neștiință, nici eu nici el nu am alocat suficient timp vieții de cuplu. Credeam că noi vom fi scutiți de aceste frământări.

Cât timp merge o relație de cuplu din inerție sau din ce-a fost construit dinainte de a deveni părinți?

Și a mers așa o vreme, mai bine de un an, deși semnale că trebuie să aducem ajustări au fost. Cu toate astea ochii noștri nu se mai întâlneau, decât atunci când vorbeam despre copil. Brațele noastre nu se mai cuprindeau, decât atunci când ne îmbrățișam toți trei. Iar inimile noastre băteau pentru ea, deși știm că fericirea ei depinde de fericirea noastră.

Psihoterapeuții specializați pe relațiile de cuplu spun că primul an ca părinți e cel mai greu. Iar pentru ca relația de cuplu să meargă trebuie ca partenerii să-și propună să o hrănească.

Semnale că sunt probleme în relația de cuplu

Probleme în relația de cuplu.
Probleme în relația de cuplu.

Tăcere: multă tăcere atunci când copilul nu-i prezent.

Absență: timp petrecut în fața unui ecran sau în spatele unei cărți, ca metodă de evadare/relaxare.

Presiune: dificultatea de a deschide un subiect interesant, altul decât copilul, alegerile din Brazilia sau cine strânge jucăriile.

Intimitate: lipsa atingerilor, a privirilor, a erotismului.

Reproșuri: iar aici temele pot varia de la cine n-a dus gunoiul, la lipsa timpului pentru noi înșine.

Ce facem când relația de cuplu se răcește?

Cel mai important este să recunoaștem că s-a răcit relația și că ne deranjează acest lucru.

Apoi să ne gândim la adevăratele dezavantaje, pe termen lung, dacă o ținem așa.

Și abia apoi identificăm soluții pentru rezolvare și le aplicăm, trecând peste orice stângăcie.

Acțiune: aplicarea soluțiilor pentru sudarea relației de cuplu

Așa cum am trecut în agendă ziua în care ud florile, așa am alocat timp când depun un efort conștient de a mă conecta la viața de cuplu. Efortul conștient se va transforma în inconștient și nu va mai fi resimțit ca efort, deci sunt liniștită.

Timp special, 20-30 de minute fac minuni, în care să ne conectăm, să ne ascultăm, să ne atingem, să ne privim, să planificăm.

Iar azi, la 30 de luni după ce am devenit părinți, am avut prima întâlnire. Abia azi ne-am făcut timp pentru noi, deși eram rupți de oboseală și am fi vrut să dormim. Dar frica, gândul că fiica noastră se hrănește din energiile noastre, ne-a dat jos din pat după ce ea a adormit.

Just Noi 2, așa cum avem gravat pe verighetele, pe care nu le mai purtăm de ani de zile, am mers de mână pe stradă pentru prima dată de când suntem părinți.

90 de minute în care nu am vorbit despre copil. O oră și jumătate în care nu am fost acasă, timp în care nu ne-am uitat la telefon și nu am pomenit de alegerile din Brazilia.

La lumina lumânării, am băut un pahar de vin și ne-am zâmbit din când în când. Când ne-au fost aduse două note de plată separate ni s-a validat deja ce știam și a devenit vizibil și pentru alții. Ne-am înstrăinat, iar atingerile tandre și inconștiente de altă dată sunt amintiri plăcute.

Relația de cuplu la 30 de luni după nașterea copilului.
Relația de cuplu la 30 de luni după nașterea copilului.

Deoarece ne naștem într-o relație, suntem răniți într-o relație, avem oportunitatea de a ne vindeca în relația de cuplu. Iar pentru vindecare am ales 3 cărți, din care vom extrage metodele pe care le vom aplica pentru reconectare.

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.