No comments
19th December 2016
Share:
Nașterea cu blândețe în România
Pregătirea sufletească pentru naștere. Pregătirea perineului pentru naștere. 

Se poate naște cu blândețe în România? 

Cuvântul blândețe, după zecile de filme văzute la televizor, nu l-am asociat cu nașterea. Ora magică habar nu aveam că există. Cuvântul doula nu a existat în vocabularul meu până în martie 2016. Iar de moașele private nu aveam habar.
Despre blândețe, ora magică, doula și moașă am căpătat o nouă perspectivă pe parcursul sarcinii și nașterii fiicei mele.
Abia de prin săptămâna 33, am început să mă gândesc serios la ziua în care voi naște. Mai exact după morfologia de trimestrul III când am primit vestea că voi naște o fetiță cu greutatea peste 4ooo de grame. Primul gând a fost: ce se va întâmpla cu perineul meu? Dar cu uterul? Trebuie să fac cezariană?

Cum se naște cu blândețe?

Răspunsul la întrebarea acesta a devenit preocuparea mea până am născut.

De prin săptămâna 27 mi-am dat seama, după nenumărate discuții cu cadrele medicale, care-mi monitorizau sarcina, că nașterea cu blândețe este o loterie, ba uneori chiar un moft.
Soțul meu e olandez, țară în care se naște acasă, cu moașă. Așa că mare parte din informațiile legate de naștere le-am cules de la prietenii olandezi, care erau controversați când le spuneam senină că vreau să nasc prin cezariană, că a mai ușor.
Pe măsură ce îmi argumentau dezavantajele unei cezariene la cerere, sau la rece, mi-am dat seama că diferența de mentalitate a românilor în comparație cu cea a olandezilor, legată de naștere, este zdrobitor de mare:
 • în România nu este reglementată nașterea acasă;
 • nașterea acasă este văzută ca pe o involuție;
 • operația de cezariană este la mare căutare pe meleagurile mioritice și încurajată chiar e cadrele medicale.
Din discuțiile pe care le purtam cu mămici sau viitoare mămici deduceam un lucru îngrijorător: ”cuvântul medicului este sfânt”. Ori din experiența mea legată de medici pot spune că și ei sunt oameni, au și ei frici și uneori fac greșeli.
Frici aveam și eu și multe întrebări fără răspuns. Mi-am propus să scap de ele și să mă relaxez. Așa am contactat serviciile unei doule specializate pe metoda hypnobirthing.

Miruna, care a născut cel de-al doilea băiat în 2019, are o poveste de succes despre naștere naturală după cezariana din 2016.

Ce înseamnă să naști cu blândețe?

După săpăturile pe care le-am făcut iată ce înseamnă să naști cu blândețe:

 1. să ai parte de Ora Magică imediat după expulzia bebelușului;
 2. perineul și uterul să rămână intacte.

Ce înseamnă Ora Magică?

Cronometrul Orei Magice pornește din momentul expulziei bebelușului. Durata orei magice este de 60 de minute. Ideal ar fi ca în această oră să se întâmple câteva lucruri, procedural vorbind:

 • noul născut să fie așezat pe pieptul mamei și amândoi să fie înveliți cu un așternut cald;
 • mama și noul născut sunt lăsați să se cunoască și să se îndrăgostească ireversibil unul de celălalt;
 • cordonul ombilical este clampat abia după ce nu mai pulsează și bebelușul își ia restul de sânge și celule stem din placentă.

Ora Magică pentru noul puiuț abia născut. Câteva beneficii:

 • își reglează respirația și temperatura corpului cu mai multă ușurință;
 • aude vocea mamei și îi simte mirosul, ceea ce-l face să se simtă în siguranță chiar dacă mediul este nou;
 • se odihnește, pentru că prezența mamei îi este familiară;
 • acomodarea lină la noul mediu;
 • identifică sursa naturală de mâncare (sânul mamei)- debutează alăptatul;

Ora Magică pentru mamă. Câteva beneficii:

 • îi scade nivelul de adrenalină și produce hormonii fericirii;
 • prezența copilului pe pieptul mamei stimulează contracțiile uterului necesare pentru expulzia placentei;
 • scade riscul unei hemoragii;
 • ușurează debutul alăptării.

Ce am experimentat eu în dialog cu clinicile private din București legat de Ora Magică?

În 2016, când am născut eu, la întâlnirea din săptămâna 36-37 cu cei de la Neonatologie am avut surpriza să aflu că fiica mea va fi luată din sala de nașteri și dusă pe Secție pentru câteva ore, timp în care va fi îmbăiată, i se va face injecta vitamina K și vaccinurile. Tot de la ei am aflat că i se va clampa cordonul ombilical imediat, deși nu doream recoltare de celule stem.

Poți renunța la serviciile unei clinici private? Dar ale medicului ginecolog? Dar cele ale moașei?

DA! DA! DA! Dacă nu e chimie poți să-și concediezi și psihoterapeutul :))).

Am renunțat la serviciile unei clinici private în S37. Ginecologul l-am schimbat în S33. Moașa am concediat-o în S41 pentru că începuse să aibă îndoieli legate de nașterea naturală a fiicei mele și de născut am născut cu o doctoriță pe care am văzut-o o dată, dar a avut încredere în mine, și cu DOULA, a cărei prezență, deși nu o vedeam, că aveam ochii închiși, a contat enorm pentru mine.

Nu am avut parte de o naștere blândă, nici eu, nici fiica mea. Expulzia a fost obositoare pentru ea (cele 4200 grame, dubla circulară și poziția anterioară i-au dat mult de furcă) și de prea lungă durată pentru colul meu. Nu am avut parte nici de Ora Magică. Amândouă ne-am luptat pentru propria supraviețuire. 

Însă din momentul reîntregirii familiei, cinci ore mai târziu, MAGIA s-a produs! Așa a debutat vindecarea nașterii ei și ale mele. Mi-am dat seama cât de tare afectat-o nașterea și separarea de mine. Cele 48 de ore care au urmat a suspinat des, așa am înțeles de fapt cât de greu i-a fost cât nu am fost cu ea.

Unde se poate naște cu blândețe în România?

La stat, la privat, acasă, în mașină, pe câmp. Oriunde, atâta vreme cât viitoarea mămică:
 • este o persoană blândă;
 • își cunoaște drepturile este și informată;
 • și-a rezolvat teamă de durere;
 • are încredere în propriul ei corp.
Azi am ajuns să cred că fiecare femeie naște după chipul și asemănarea fricilor și virtuților ce o construiesc.
Uneori îmi doresc să devin mamă din nou, doar ca să pot naște cu blândețe. Acum mă simt mai pregătită! Știu că pentru o naștere cu blândețe e nevoie de o femeie blândă, iar azi eu sunt mai blândă ca atunci.

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.