No comments
8th January 2019
Share:

Suferi de ipohondrie? Părinții tăi poate?

Cunoști pe cineva ipohondru?

 

Dex-ul oferă trei explicații pentru ipohondrie:

1 Stare psihică morbidă, caracterizată prin neliniște continuă, teamă și preocupare obsesivă de starea sănătății proprii;

2 Idee fixă a cuiva care crede că suferă de o boală pe care în realitate nu o are;

3 Melancolie.

Eu, după ce am observat această ”boală”, la cei pe care-i cunosc, am ajuns la concluzia că:

Ipohondria este o stare de transă, o hipnoză indusă de tine sau de către cineva din mediul în care trăiești, prin repetarea unor cuvinte, propoziții fraze, care devin realitate.

Altfel spus, ipohondria este un set de convingeri/credințe/expresii pe care le auzim des sau pe care ni le repetăm, care ajung să se adeverească, în detrimentul sănătății noastre fizice și emoționale.

Primele exemple care-mi trec prin cap, de combinații de cuvinte, care duc la eșec sau îmbolnăvire:

 • nu ești bun de nimic, de aia nu-ți iese nimic
 • nu mai alerga, că o să cazi
 • îmbracă-te gros, ca să nu răcești
 • ai băut rece de la frigider, de aia te doare gâtul
 • dacă te enervezi, te ia capul
 • te superi, intri în depresie
 • ai răcit în gât, că n-ai purtat fular
 • ți se inflamează ovarele dacă nu porți șosete
 • ți-a strănutat în față, de aia ai răcit
 • n-are cum să mă iubească
 • sigur o să mă concedieze
 • o să răcesc
 • te îngrași cu apă
 • nu te uiți la tine cum arăți, cine-o să te ia așa?
 • etc;

Sunt sigură că fiecare poate să-și facă o listă cu cel puțin 10 lucruri dăunătoare pe care le aude des. ATENȚIE! Și melodiile ascultate pe REPEAT au același efect!

Să analizăm versul ”Iubirea mă omoară”, de exemplu, care este acum în vogă pe radio.

Mintea, a cărui scop este să ne țină în viață, ce va face dacă aude zilnic: ”Iubirea mă omoară”? O să-și facă datoria și o să ne țină în viață, o să se asigure că nu ne facem timp să iubim, o să ne țină ocupați (cu jobul/cu mâncatul și adunatul de kilograme în plus – care ne scad încrederea în noi – ), o să ne țină preocupați, cu ochii închiși și poarta inimii ferecată, ca să ne salveze VIAȚA.

Practic MINTEA nu citește printre rânduri, ea nu știe ce-s alea metafore.

Cu alte cuvinte, toate așteptările unui ipohondru tind să devină realitate. Tot ce ne repetăm, sau ne repetă alții (părinți, bunici, profesori, cântăreți, medici, politicieni, persoane publice), zile la rând, ani în șir, sunt o stare prelungită de hipnoză, de transă, care devine realitatea/viața noastră.

Mintea noastră ascultă mereu și nu face diferențe între bine și rău, benefic-dăunător, frumos-urât, asimilează tot și transformă în realitate, pentru că rolul ei este de a ne ține în viață, chiar și nefericiți, pentru că fericirea nu-i misiunea ei.

Cum vindecăm ipohondria? Avem scăpare? Există cale de vindecare?

O DAAAA!

Cea mai ușoară cale e prevenția! Sortarea cuvintelor pe care le auzim. Atenție, atunci când suntem obosiți, preluăm ca adevăr tot și nu mai punem sub semnul întrebării ceea ce auzim.

Ne putem vindeca singuri de ipohondrie, dacă alegem cu înțelepciune și migală cuvintele pe care le gândim, grăim și iscălim. Și începem să ni le repetăm pe acestea până le internalizăm. Dar asta este tema fiecăruia dintre noi, pentru acasă. E foarte SIMPLU, nu ușor, SIMPLU! Pix și hârtie, adică hârtii și spor!

Eu mă surprind spunând uneori câte o atrocitate și mă întreb: unde am auzit asta? ale cui sunt vorbele astea? Răspunsul apare imediat. Așa am reușit să scap de multe boli/neputințe predate/imaginate. E de dezbătut pe tema asta și de muncă.

Remember: Toate dorințele se împlinesc!

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.