No comments
7th October 2016
Share:

Când am revenit în România, după doi ani în care am interacționat cu germani, olandezi, englezi, spanioli, italieni, neo-zeelandezi, mi-am dat seama că-mi lipsește ceva.
Îmi lipseau zâmbetele! Nu mă refer la zâmbetele prietenilor, mă refer la zâmbetele românilor, a oamenilor pe care nu-i cunosc, a trecătorilor de pe stradă.
Așa am și ajuns să mă intereseze dacă este vreo conexiune între nivelul de trai, nivelul bunăstării, al fericirii și zâmbetele noastre. Există! Însă nu despre asta o să scriu acum.

Voi scrie despre beneficiile zâmbetului!

De câteva luni, de când îmi port copila în wrap, în brațe, chiar și-n căruț, femei, bărbați, copii, îmi zâmbesc. Știu că eu eman o altă energie, mult mai caldă și invitantă, însă zâmbete trecătorilor au legătură cu bebelușa pe care o port în brațe. E modul omului de a proteja pe cei ce nu se pot proteja singuri.

Așa că chiar dacă pare un gest involuntar zâmbetul a ajutat specia umană să supraviețuiască.

După cum Paul Ekman arată în studiile lui de decenii, zâmbetul nu-l poți mima. Anumiți mușchi din jurul ochilor nu se angaja într-un zâmbet fals și chiar dacă e greu de sesizat, putem oricând să depistăm un zâmbet fals … simțim că n-a zâmbit din inimă….asta pentru că creierul nostru depistează semnalele unui zâmbet fals chiar dacă n-ar putea să argumenteze în cuvinte, așa cum o face Paul Ekman.

Și cum în prima zi de vineri din luna Octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Zâmbetului, ar fi bine să știm și care-s beneficiile zâmbetelor noastre ale celor care ne zâmbesc:

  • zâmbetul este contagios (am demonstrat-o și eu într-un seminar Ora despre Fericire, s-a verificat) datorită neuronilor oglindă. Așadar atunci când zâmbim cuiva din inimă va fi o chestiune de câteva momente dacă nu chiar instantaneu (depinde de starea sufletească a celui căruia îi zâmbim) până când ni se va zâmbi înapoi
  • când zâmbim creierul eliberează endorfine, care ne pun într-o bună dispoziție
  • iar în acest moment nivelul stresului negativ scade
  • când nivelul stresului e jos sistemul imunitar e sus
  • când sistemul imunitar e puternic luăm decizii mai bune
  • când luăm decizii mai bune ne crește stima de sine
  • când avem o stimă de sine mai ridicată suntem mai atrăgători, mai doriți, mai plăcuți de ceilalți
  • când suntem mai plăcuți de ceilalți suntem mai ușor de abordat
  • când interacționăm cu alți oameni ne simțim mai valoroși, mai de încredere, mai confortabil
Și toate astea de la un zâmbet sincer care pune-n mișcare acest organism minunat pe care-l avem de la naștere. Sinceritatea cu care ne zâmbesc bebelușii e clar contagioasă. Ei nu pot zâmbi fals. În prezența unui bebeluș care zâmbește acest vortex al bunei dispoziții se pune în mișcare.
Mai vreau să adaug ceva, care are la bază tot studii medicale și/sau științifice.

S-a verificat veridicitatea proverbului ”laudă-mă gură, că ți-oi da friptură”.

Atunci când suntem indispuși, tare de tot, muci, la pământ … și începem să ne zâmbim (rânjim) nouă înșine, se pare că creierul sesizează că mușchii gurii zâmbesc, ajunge foarte repede această informație din mușchi în creier, și atunci se pune pe eliberat endorfine, iar de la eliberarea endorfinelor am văzut pe ce tobogan de emoții pozitive ne dăm, ca-n final să apară și zâmbetul nostru sincer.

 

You Might Also Like

by
Gândul că educația primită de la părinți, în special de la mamă, impactează mai multe generații, pune o presiune puternică pe umerii fiecărui părinte, care nu trăiește o viață armonioasă. Cum părintele de același sex are rolul de a ne învăța să ne iubim, să iubim și să dăruim iubire, iar părintele de sex opus ne învață să ne lăsăm iubiți, lucrurile par simple și firești, asta dacă părinții știu cum stau lucrurile cu iubirea. Pentru că autoarea acestui blog, Ela Schmitz, are încă restanțe la capitolul IUBIRE NECONDIȚIONATĂ și VIAȚĂ ARMONIOASĂ, ea s-a decis să pornească în căutarea acestora și să scrie pe blog, până când reușește să le integreze pe pilot automat în viața de zi cu zi. (2015-2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.