Ziua Internațională a Fericirii
Deși traversam un moment interesant în viața mea, care părea să-mi dea motive temeinice de-a fi fericită, pot spune că eram tare nefericită. Mă mutasem în vestul Europei, într-o țară civilizată și tare curată. Apartamentul în care locuiam era foarte spațios și mai avea și curticică. Pășeam la brațul unui bărbat care mă iubea, mă respecta și mă ceruse și de soție. Pe deasupra, mai aveam zilnic 24 de ore la dispoziție pe care puteam să le petrec după bunul plac. Cu toate că nu duceam grija zilei de mâine eram nefericită. Asta se întâmpla prin 2009-2010 când habar nu aveam ce să fac cu viața mea.
Așa am decis să-l iau pe google la întrebări: What makes people happy? Ce-i face pe oameni fericiți? În scurt timp, acest studiu individual a devenit un hobby. Subiectul avea să mă poarte de la Ted Talks la bibliotecă. M-am transformat într-un șoricel de bibliotecă și rumegam orice lucrare ce avea cuvântul fericire în titlu sau descriere.
Primul filmuleț care m-a impactat profund, datorită carismei celui care a ținut discursul, a fost cel al cercetătorului Nic Marks. L-am ascultat într-o conferință TED înregistrată, chiar pe platforma TED.com. Nu mă gândisem niciodată, până să-l aud pe el, la fericirea planetei, la fericire la nivel global.
Nic Marks subliniază cinci lucruri care odată implementate în viața noastră ne fac mai fericiți. Pentru că le-am implementat încă din 2010 în viața mea, pot spune că funcționează.
Cum putem fi mai fericiți? Iată cinci acțiuni pozitive care la mine au funcționat:
- conectează-te | socializează
- fii activ | ieși din casă | dansează | fă sport
- uită-te în jur | fii prezent | fii atent la cei din jur | observă-ți propria stare
- continuă să înveți | fii curios
- oferă: timp, generozitate, altruism, compasiune, empatie
Care au fost cele mai semnificative victorii personale, care mi-au adus și cele mai multe momente de fericire, după ce i-am urmat sfatul lui Nic Marks:
- Am reușit să cunosc foarte mulți oameni cu care am legat relații de prietenii strașnice.
- Am început să fac voluntariat pentru Crucea Roșie.
- Am ieșit din depresia care m-a cuprins după ce am plecat din România.
- Am conectat oameni, care au devenit prieteni.
- Am slăbit 10 kg și am dobândit un tonus muscular care mi-a crescut încrederea în mine.
- Am învățat foarte multe lucruri despre creierul uman.
- Mi-am înființat propria companie.
- M-am reorientat profesional.
- Mi-am acceptat trecutul.
- Am devenit mamă.
Din anul 2011, pe 20 Martie se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii. Neuroștiințele au devenit tot mai interesate de fericirea omenirii, iar psihologia pozitivă a luat amploare în ultimele două decenii. A ajuns chiar și-n România, la Universitatea din Cluj.